Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Vacuna coronavirus

Experts recomanen vacunar primer sanitaris, treballadors de residències i cossos d'emergències

En una segona fase s'administraria la vacuna als majors de 80 anys i primer els que viuen en residències

La vacuna contra la Covid-19 cada cop està més a prop i ja han estat diverses les que s'han anunciat amb una efectivitat bastant elevada. La farmacèutica Moderna va anunciar que la seva vacuna, de doble dosi, ha demostrat una eficàcia del 94,5%, mentre la que han desenvolupat Pfizer i Biotech és eficaç en més del 90%. D'altra banda, aquest dilluns la Universitat d'Oxford ha anunciat que la dosi contra la Covid--19 que desenvolupa conjuntament amb la farmacèutica AstraZeneca té un 70,4% d'efectivitat i podria arribar a un 90%.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

En aquest sentit, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha afirmat que al gener es podria començar a posar la vacuna contra la Covid-19 i, durant el 2021, arribar a un 70% de la població. Davant d'aquesta situació, el Grup Col·laboratiu Multidisciplinar per al Seguiment Científic de la Covid-19 (GSMSC) ha parlat clar sobre qui haurien de ser les primeres persones en ser vacunats contra el virus. 

Segons els experts, els sanitaris  en contacte amb pacients i els treballadors de residències haurien de tenir prioritat a l'hora de vacunar-se contra la Covid-19. Aquesta llista prioritària que han elaborat està «basada en principis ètics» i adaptada a Catalunya i estableix que en el primer grup de vacunats també hi hauria de ser el personal de primers auxilis o emergències, com policies o bombers. Un segon grup  seria el de vulnerables: persones de més de 80 anys i prioritzant els que viuen en residències.

L'evolució de la disponibilitat de vacunes marcaria els següents grups que se l'haurien de posar començant pels altres col·lectius susceptibles d'emmalaltir greument: persones d'entre 65 i 79 anys i malalts crònicsamb patologies com la diabetis de tipus 2, malalties pulmonars o cardiovasculars, així com persones amb obesitat.

L'informe inclou posteriorment a les persones que presten serveis essencials a la població i estan particularment exposades al virus, incloent-hi el personal de transport públic, educatiu o persones que treballen en el sector alimentari. En aquesta fase s'haurien de vacunar també persones institucionalitzades on la capacitat d'aïllament és limitada, com ara presons i centres de refugiats, migrants i altres persones en risc d'exclusió social.

Tot seguit hi aniria la resta de la població adulta i es donaria prioritat als majors de 55 anys. Els últims  en rebre la vacuna serien els nens, ja que els experts afirmen que la població infantil és la menys vulnerable al virus i, a més, es tenen poques dades sobre la seguretat de la vacuna en aquest grup.

D'altar banda, el grup d'experts consideren que aquelles persones que tinguin confirmat que han passat la malaltia «podrien considerar-se com a no prioritàries per a la vacunació, com a mínim en les primeres fases».

El GCMSC  ha destacat la importància de comunicar clarament a la població els riscos i beneficis de les vacunes, així com la necessitat de mantenir les mesures addicionals de prevenció fins que un percentatge suficient no hagi estat vacunat.

Aquest és el primer informe elaborat per aquest grup d'expert i ja en prepara un segon sobre els aspectes clau relacionats amb el control de la pandèmia, com la immunitat, els efectes crònics de la malaltia o les estratègies d'identificació i aïllament de casos i contactes.