Espanya es prepara davant un possible rebrot del coronavirus a la tardor, però que passarà a l'estiu? Els diferents països i organismes internacionals ja han començat a elaborar diverses guies i estudis per veure com tallar aquesta pandèmia que ja s'ha cobrat la vida de milions de persones.
Tot i que ja es comença a veure la llum a la fi del túnel, la veritat és que de moment encara no es coneix quan es donarà per finalitzada la pandèmia. Diversos especialistes de la salut coincideixen que la fi de la pandèmia es produirà quan hi hagi suficients tests per conèixer el grau d'immunització de la població.
Els joves seran els primers a sortir
Malgrat que el nombre d'infectats i de morts ha disminuït, la veritat és que diversos consolats ja han avançat que les mesures de descongelació no es prendran de cop i tota decisió que es prengui serà sotmesa a una vigilància molt estricta.
A més, Antonio Trilla, epidemiòleg i membre de l'equip assessor de Govern, assegura que les persones amb patologies pot ser que triguin més temps a sortir al carrer que els joves. «Caldrà ajustar l'edat, si majors de 55, de 60 ... el que tothom té clar és que afectarà els que tenen més de 65 o 70», sentenciava. Trillo fins i tot esmenta la possibilitat de practicar test d'anticossos a aquells que ja hagin passat la malaltia.
«No tindrem serveis com fins ara, sinó que hi haurà una separació. Caldrà evitar atendre els quadres respiratoris en el mateix lloc que la resta de malalties perquè els possibles casos de Covid-19 no comparteixin sales d'espera amb els que més les utilitzen: la gent gran i vulnerables», assegura Ildefonso Hernández, catedràtic de la Universitat Miguel Hernández i portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública (Sespas).
Sobre la taula també hi ha la possibilitat que s'actuï de manera diferent en funció de la comunitat autònoma. Daniel López Acuña, exdirector d'Acció Sanitària en Crisi de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), adverteix sobre la complexitat de dur a terme aquesta proposta: «Si comences a tenir anades o vingudes a zones calentes, corres un alt risc de reintroduir el virus en un lloc on ja no hi era».
Primera tornada a la vida quotidiana
Mentre que el Centre Europeu de Control de Malalties parla en el seu últim informe sobre la necessitat que anunciï el més aviat possible una data de finalització, el Govern ja prepara una possible tornada a la normalitat de manera gradual.
El primer pas a prendre serà el de recuperar les activitats no essencials que es van cancel·lar fa una setmana, i es creu que aviat permetran començar a fer petites passejades esporàdiques per treure els nens al carrer.
«Crec que per exemple es podria començar a permetre molt aviat fer esport, sortir a córrer individualment i de forma controlada i separada, que els pares passegin amb els seus fills, encara que sigui a prop dels domicilis i en distàncies curtes, sempre que s'asseguri que el distanciament social es compleix», assegura Pere Godoy, president de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE), mentre que López Acuña afegeix que «permetre els passejos podria ser una primera mesura, però amb molta disciplina en la distància i en solitari».
Quan tornarem a la feina?
No tota la població tornarà a la seva rutina de treball al mateix temps, el criteri serà diferent en funció del tipus d'activitat que es realitzi. «El criteri sempre seria que poguéssim fer aquelles coses que ens acostin el més possible a la normalitat i que es puguin realitzar mantenint certa distància social. Cal estudiar com es fa això en aquelles activitats productives essencials, perquè puguin tornar a treballar. Moltes són activitats a l'aire lliure com la construcció, o sectors molt industrials, on les mesures de distanciament potser es poden mantenir», assegura Fernando Rodríguez Artalejo, professor de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Autònoma de Madrid.
No obstant això, José María Martin Moreno, catedràtic de Medicina i Salut Pública de la Universitat de València defensa que haurien de ser els més joves i els immunes els que s'incorporin abans als seus quefers diaris.
Aquells llocs de treball en els quals sigui més factible realitzar teletreball seguiran realitzant-se des de casa. «No és idoni per a tothom, però anirà consolidant-més i més, atès que és capaç de minimitzar les conseqüències de processos amb malalties infeccioses contagioses, o amb fenòmens meteorològics adversos», assegura Martin Moreno.
Es tornaran a reprendre les classes?
«Veig complicat que es pugui tornar a l'escola aquest curs, perquè encara que en general la malaltia en els nens és suau, si entra el virus en una escola o llar d'infants, s'infectaran tots, es el portaran a la família i es tornaria a expandir », assegura Godoy.
De moment, deu comunitats autònomes ja han anunciat la suspensió de l'EVAU a juliol, mentre que les altres deu han optat per esperar a veure com es desenvolupa la pandèmia.
Quan podrem acudir a bars i a esdeveniments?
Sens dubte, la tornada a la vida social serà tardana, ja que els especialistes no veuen propera l'obertura de bars i sales d'esdeveniments. «Ens hem d'acostumar a estar més amples», assegura Trilla.
«Moltes d'aquestes mesures semblen de sentit comú, però cal discutir-les per tenir perspectiva, inclosos els propis empresaris: hi ha negocis en què si es limita molt l'aforament no són rendibles. Caldrà posar en una balança això amb la seguretat per trobar l'equilibri. També cal entendre la psicologia de població: si veuen que els establiments estan limitats, ha de percebre que hi ha un risc i potser ni tan sols vagin», afegeix Rodríguez Artalejo.
Tal com defensa Ildefonso Hernández, «és complicat tenir tancada una part tan important de l'economia. Potser, en principi, com arriba el bon temps, es poden aprofitar les terrasses, sempre amb unes mesures d'higiene màximes i un rentat de mans constants per part dels cambrers».
Els espectacles esportius i els concerts també estan sota el punt de mira, ja que, «amb les congregacions socials seria ultracautelós i no les permetria o encoratjaria en tot el mes de maig, perquè hi ha un risc d'amplificació de la malaltia, i és el que volem evitar».
Hi haurà possibilitat d'anar a la platja?
Un altre dubte que planeja és si es podrà anar a la platja amb total normalitat. Tot i que tots coincideixen que serà un estiu diferents dels que hem viscut fins ara, Martín Moreno té l'esperança que «puguem anar a la platja i estic convençut que tindrem grans oportunitats per viure la vida amb afecte i intensitat i de gaudir d'un dels beneficis d'aquest període de confinament: la millor qualitat de l'aire i aigua a l'haver disminuït la contaminació».