Una ciutat a nord d'Amsterdam, als Països Baixos, s'ha despertat el matí d'aquest dimecres, 3 de març, amb una forta explosió en un centre de detenció de coronavirus de la ciutat.
Els fets s'han produït a la localitat de Bovenkarspel, poc abans que el centre obrís les portes al personal, de manera que, afortunadament, només s'han produït danys materials. Segons ha informat la policia holandesa en un comunicat, s'han trencat els vidres de diverses finestres i no s'han hagut de lamentar ferits.
Després de l'explosió, produïda a l'exterior de l'edifici, la policia ha acordonat tota la zona i ha iniciat una investigació per determinar les causes del succés. Les primeres hipòtesis apunten que es tracta d'un atac intencionat contra les instal·lacions.
El portaveu de la policia holandesa, Menno Hartenberg, ha explicat per l'agència de notícies 'Reuters' que tot apunta que l'explosiu «sembla que hagi estat col·locat allà». Segons els primers indicis, l'explosiu podria haver estat un «objecte metàl·lic» col·locat en algun lloc dels voltants.
«Encara no sabem exactament què ha explotat, els experts en explosius ho estan investigant», ha assegurat Hartenberg, que també ha insistit que «el que diem és que alguna cosa així no passa per accident, cal plantar-lo allí». La ciutat de Bovenkarspel es troba al nord d'Holanda, a uns 60 km de la ciutat d'Amsterdam, i l'explosiu ha detonat al voltant de les 06:55 hores, segons l'horari local.
L'alcalde de la ciutat de Stede Broec, que inclou la localitat de Bovenkarspel, Ronald Wortelboer, s'ha mostrat consternat pels fets. «Estic molest. No crec que s'ajusti a la nostra societat, almenys si assumeixo que té a veure amb la detecció[de la malaltia]. Pots estar en desacord sobre qualsevol cosa, però això no és una solució», ha explicat, admetent la possibilitat que s'hagi tractat d'un atac dels anomenats 'negacionistes', que no creuen en la pandèmia.
Wortelboer ha afegit que comprèn que la gent pugui estar frustrada després d'un any vivint en aquesta situació, i que ell mateix ha sentit aquesta frustració en algunes ocasions, però que la violència no és la solució.
L'incident, tot i que no ha produït danys humans, sinó només pèrdues materials, suposarà un dur revés per al centre, ja que probablement haurà de mantenir-se tancat tot el dia, retardant així centenars de cites programades per fer-se una prova contra el coronavirus.
El portaveu de la policia ha informat a les persones que avui havien d'acudir al centre a fer-se la prova se'ls reprogramarà la cita quan es permeti de nou la seva obertura o que se'ls remetrà a un altre centre de proves situat a la localitat de Hoorn.
Diversos incidents similars en les últimes setmanes
No és la primera vegada que un centre d'aquestes característiques és víctima d'un succés similar. Fa unes setmanes, el 23 de gener, un lloc de proves PCR a la localitat d'Urk, a la província holandesa de Flevoland, va patir un incendi.
Dies després, la policia de país va trobar material inflamable amb focs artificials prop d'un altre centre de proves, aquest cop a la ciutat de Hilversum, també al nord d'Holanda. En aquest cas, no va arribar a detonar. El centre d'Urk va quedar destruït per l'incendi i, dies més tard, un jove de 16 anys i un altre de 20 anys van ser arrestats com a presumptes autors de l'incendi.