El Moll de Costa del Port de Tarragona segueix apostant fort per la cultura i, en concret, per la fotografia. En aquesta ocasió, el Tinglado 2 ha estès la catifa vermella per acollir l'últim treball d'un dels fotoperiodistes més reconeguts del país, Gervasio Sánchez, i que es podrà visitar de forma gratuïta fins al 2 de gener del 2022.
Amb una sensibilitat a l'altura de pocs fotògrafs, Gervasio Sánchez ha retratat una quarantena d'activistes, homes i dones, que viuen amenaçats de mort per defensar el seu territori i la naturalesa, així com les llibertats ciutadanes o els drets de les dones. Sota el títol 'Activistes per la vida', el prestigiós fotoperiodista vol donar veu a aquestes persones que «estan perseguides pel seu compromís per la defensa de la integritat dels seus territoris i comunitats» segons va explicar ell mateix durant la presentació a Tarragona.
«Son persones que s'enfronten a les grans empreses extractives, que lluiten per la naturalesa i la preservació dels rius i periodistes que intenten denunciar el que passa a Guatemala i Hondures». Gervasio Sánchez va assegurar que aquests 'herois anònims' viuen, la majoria d'ells, amenaçats de mort i per això el va sorprendre «la valentia amb què els activistes lluiten contra un món criminal ple de sicaris que maten sense pensar-s'ho dues vegades».
Un treball sensible per a una realitat dura i complicada
Per dur a terme aquest treball, el fotoperiodista va treballar durant quatre mesos a Hondures i Guatemala, entre el 2018 i el 2019. Ara es pot gaudir d'aquest treball tan sensible al Tinglado 2 del Moll de Costa de Tarragona, que narra la complexa situació a través de fotografies, textos i també videoentrevistes als protagonistes. A més a més, en aquesta ocasió també s'estrena la web www.activistesperlavida.cat amb el recull d'aquests testimonis que es poden veure a la mostra, així com material extra.
Entrepobles, associació de solidaritat internacional independent, ha estat l'encarregada d'organitzar l'exposició, juntament amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
Durant la inauguració, el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, també va dedicar unes paraules per fer valdre «la importància d'exhibir, als espais culturals del Port, aquest tipus d'exposicions itinerants que reivindiquen i defensen aspectes tan importants com la consolidació dels drets humans i ambientals, amenaçats arreu del món».
De fet, el Port de Tarragona té entre els seus pilars més importants el compromís amb el medi ambient, un fet que va quedar palès amb la creació del Pla de Sostenibilitat-Agenda 2030, el qual potencia les accions de sensibilització i informació en aquest sentit.
Així doncs, es tracta d'una exposició fotogràfica d'alt nivell que aterra a Tarragona amb Gervasio Sánchez —el qual va viure a la ciutat i hi manté vincles— al capdavant. Una ocasió única i un motiu de celebració per a la cultura de les nostres comarques.