Valls ha inaugurat Modes Badia. Valls/Barcelona/París, la nova exposició instal·lada a l'antiga Biblioteca Popular. Repassa la història d'una de les empreses de moda més importants de l'Estat espanyol dels anys vint i trenta del segle XX.
L'objectiu és donar a conèixer la trajectòria d'aquesta empresa, constituïda a Barcelona per una família de vallencs. També, recuperar el record de la botiga a les generacions més joves i reivindicar el passat de la ciutat. L'exposició ha estat comissariada per Jordi París i Pilar Vives.
La mostra comptarà amb barrets i vestits que provenen de la col·lecció de la Fundació Antoni de Montpalau i de la família Badia Clols. També s'hi podran trobar documentació, fotografies i objectes relacionats amb l'empresa. La mostra també ha comptat amb la col·laboració del Museu del Disseny de Barcelona, institució que ha cedit diversos maniquins.
La família Badia Serra va marxar de Valls cap a Barcelona l'any 1904. Al poc temps d'establir-s'hi, va morir el pare i la família va haver de trobar la manera de sobreviure. La mare, Francesca Serra, treballava fent de modista i la seva filla Maria, va iniciar-se en la confecció de barrets. L'any 1909, van engegar el seu propi taller de confecció de barrets, al qual s'hi van incorporar la resta de germans.
Als anys vint el negoci va agafar una gran volada i es va expandir fora de la ciutat comtal, obrint botiga a París i a Madrid, un despatx a Bilbao i na sucursal a Lisboa. Segons l'historiador Josep Casamartina, Modes Badia va ser un dels millors tallers de barrets d'Espanya.
Passada la Guerra Civil, l'empresa es reorientà. Va entrar en la confecció i venda de peces de roba, deixant en un segon terme la confecció de barrets. Als anys seixanta, amb el canvi generacional al capdavant del negoci, van apostar per introduir una nova secció que marcaria els darrers anys: el "Prêt-à-porter". La botiga tancà als anys noranta.
La família Badia mai es desvinculà del tot de Valls. L'any 1916 van construir la masia familiar on estiuejaven, Mon Repòs, obra del prestigiós arquitecte vallenc Cèsar Martinell, amb l'enjardinament de Joan Mirambell. Actualment, els seus descendents encara conserven la finca. L'exposició anirà acompanyada durant les properes setmanes de tot un seguit d'activitats paral·leles com tallers de confecció de barrets o visites guiades a la mostra.