Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'exposició Parelles Artístiques del Centre de Lectura de Reus amb usuaris de l'Institut Pere Mata

Obres d'art a Reus per trencar prejudicis sobre les malalties mentals

El Centre de Lectura acull, des del 10 de gener i fins al pròxim 2 de febrer, l'exposició 'Parelles artístiques. Experiències creatives per a la salut mental'

Imatge de l'exposició Parelles Artístiques del Centre de Lectura de Reus amb usuaris de l'Institut Pere Mata
En David Sánchez i en Pere Estadella són una de les parelles que participen en l'exposició | Adrià Morte

Des del passat 10 de gener i fins al pròxim 2 de febrer el Centre de Lectura de Reus acull una nova edició de l’exposició ‘Parelles artístiques. Experiències creatives per a la salut mental’, un projecte on participen els Serveis de Rehabilitació Comunitària de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata. La mostra es tracta d’un conjunt de 18 obres realitzades cadascuna per dos artistes, un dels quals és una persona afectada per un problema de salut mental.

[predef]reus-144[/predef]

La importància de l’exposició rau més en el procés creatiu que viu cada parella que en el resultat de les obres exposades. En aquest sentit, l’objectiu del projecte és facilitar que  totes les persones puguin gaudir de l’art com a forma d’expressió i de creixement personal, que impacta positivament en el seu benestar. 

La mostra es pot veure al Centre de Lectura de dilluns a divendres en horari de 9.00 hores a 13.00 hores i de 16.00 hores a 21.00 hores. El projecte és una iniciativa d'Osonamentcompta amb catorze edicions i la capital del Baix Camp hi participa per setena vegada. També hi formen part nou altres comarques catalanes: Alt Camp, Anoia, Barcelonès, Baix Camp, Baix Penedès, Osona, Segrià, Tarragonès i Vallès Oriental. En total, s’han realitzat 69 obres de la mà de 168 artistes.

Imatge de l'exposició Parelles Artístiques al Centre de Lectura de Reus
L'exposició es pot veure fins el pròxim 2 de febrer al Centre de Lectura de Reus | Adrià Morte

 

  

«Els beneficis terapèutics que té aquest projecte sobre els nostres usuaris són molt importants»

L’exposició de ‘Parelles artístiques. Experiències creatives per a la salut mental’ compta en l’edició d’enguany amb 18 obres que corresponen a una quinzena de parelles. L’encarregada d’encapçalar el projecte a Reus és la psicòloga clínica i psicoterapeuta de l’Institut Pere Mata Anna Bové, qui destaca la importància del projecte: «Fa molts anys que hi participem i sempre ens animem a tornar-hi pels beneficis que té sobre els nostres usuaris. Aquí veiem obres que han fet dos artistes i no diferenciem qui és l’artista i qui l’usuari de salut mental».

«Nosaltres el que hem vist és que els beneficis terapèutics que té aquest projecte sobre els nostres usuaris són molt importants. Aconseguim que millorin l’autoestima i la capacitat de sentir-se capaços de fer coses noves», explica Bové.

Imatge d'una de les obres de l'exposició Parelles Artístiques al Centre de Lectura de Reus
El maniquí, obra de David Sánchez i Pere Estadella, subjecta un mirall | Adrià Morte

 

«Hem de deixar que les emocions flueixin, sigui d’una manera o d’una altra»

«Aquest projecte és molt interessant. Hem de deixar que les emocions flueixin, siguin d’una manera o d’una altra, no existeixen malalts sinó persones», explica en Pere Estadella, artista visual i plàstic, qui fa parella amb en David Sánchez, usuari del centre de dia de l’Institut Pere Mata. Els tècnics del projecte s’encarreguen d’elaborar les parelles segons els interessos artístics, tarannà i característiques personals dels artistes professionals i amateurs. Després, les parelles es coneixen entre sí i se’ls ofereix un espai on treballar i tot el material i suport necessari.

A partir d’aquí, existeix un  diàleg continu entre els membres de la parella i decideixen la tècnica, temàtica, material i quan es trobaran per elaborar-la i compartir aspectes personals com ara sensacions, emocions i sentiments.

Imatge de l'exposició Parelles Artístiques del Centre de Lectura i l'Institut Pere Mata
Reus participa per setena vegada al projecte 'Parelles artístiques. Experiències creatives per a la salut mental' | Adrià Morte

En David Sánchez, il·lusionat amb la presentació de la seva obra, afirma que ell i en Pere Estadella van connectar des del primer moment i que s’ho han passat genial. «L’obra representa el final del nostre recorregut on ens hem anat coneixent.  Vam parlar de moltes coses però sobretot de la informació i desinformació respecte a les malalties mentals», assenyala Estadella.

En el seu cas, la idea inicial va ser elaborar un home panxut, un antiheroi, que s’ha acabat convertint en un maniquí. «La idea és el reflex, que la persona que vegi l’obra se senti reflectida amb un personatge fràgil com és un maniquí», explica Estadella. En David Sánchez, que mai havia utilitzat la tècnica del paper maixé per elaborar l’obra, afegeix: «les persones som fràgils i tots som iguals, encara que alguns tinguem una discapacitat no som diferents».

El maniquí té agafat un mirall i al coll es veuen uns personatges petits que, segons Estadella, el que fan és «desestructurar les idees de la informació». «Ens ho hem passat molt bé», conclou en David Sánchez, que manifesta que s'ha sentit molt nerviós els dies abans de l’exposició.

Imatge d'una de les obres de l'exposició Parelles artístiques del Centre de Lectura de Reus
Al coll del maniquí hi ha uns petits personatge que s'encarreguen de desestabilitzar les idees | Adrià Morte

 

Les obres s’acaben venent per poder subvencionar la següent edició

Un cop les parelles finalitzen el procés creatiu, es realitza una exposició en cada comarca participant, en aquest cas al Centre de Lectura de Reus entre el 10 de gener i el 2 de febrer. Alhora també s’elabora un catàleg artístic amb la relació d’artistes i obres dels diferents territoris participants.

Per acabar, el projecte ‘Parelles Artístiques’ es clausura amb una acció que inclou la venda o la subhasta de les obres. En el cas de Reus,  ja han sortit dos compradors interessats en les obres dels artistes. Bové manifesta que l’objectiu «és acostar el treball a la gent amb l’exposició i que s’interessi pel que han fet» encara que la venda de les obres permet subvencionar les següents edicions i continuar participant.

Per la seva banda, els artistes ho tenen clar. «Que la gent que vulgui comprar l’obra la miri amb els ulls i que sigui conscient que participa en un projecte que tracta sobre la normalització de les malalties mentals. El preu és el que vulguin, si algú s’enamora i no té diners li regalem. Per què no?», es pregunten somrient en David Sánchez i en Pere Estadella.