Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

L'exposició 'Vidal i Barraquer: diàleg i coherència', fins al 17 de febrer a Tarragona

A 150 anys del seu naixement, la mostra vol recuperar la memòria i revalorar la figura i l’esperit del religiós cambrilenc

Imatge del Cardenal Francesc Vidal i Barraquer
Imatge del Cardenal Francesc Vidal i Barraquer | catalunyareligio.cat

 

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, inauguraran divendres, 11 de gener, l’exposició ‘Vidal i Barraquer: diàleg i coherència’, una mostra que es podrà veure fins al pròxim 17 de febrer al pati de la seu de l’ens intercomarcal a la ciutat de Tarragona.

L’exhibició forma part dels actes organitzats dins de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, que commemoren el cent cinquantè aniversari del naixement del religiós cambrilenc, qui també va ser arquebisbe de Tarragona durant la Guerra Civil espanyola.

Una mostra que vol ser itinerant

L’exposició, produïda per l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració de la Diputació i la Generalitat de Catalunya, «utilitza un llenguatge molt visual i està dissenyada perquè pugui ser itinerant, i girar arreu de Catalunya», expliquen els organitzadors. El relat de la mostra, que ja va ser a Cambrils a finals del 2018, s’articula a través de fotografies antigues, moltes d’elles inèdites, del fons familiar Vidal i Barraquer, tot sumant-hi un important contingut audiovisual, que complementa i completa la instal·lació.

Vidal i Barraquer, ment oberta en temps convulsos

Francesc Vidal i Barraquer, nascut al municipi de Cambrils el 1868, va ser una figura amb una sòlida formació intel·lectual, fortes conviccions religioses i de ment oberta i àgil per al diàleg. Bisbe de Solsona, el 1913; Arquebisbe de Tarragona, el 1919, i Cardenal de la Santa Sabina, a Roma, el 1921, Vidal i Barraquer va haver de fer front a nombrosos afers religiosos, culturals i polítics del seu temps, un període convuls, canviant i sovint fosc.

El 1978, les despulles mortals del Cardenal van tornar a casa, després de la seva mort el 1943 a Friburg, Suïssa, per ser enterrades a la capella de Sant Fructuós de la Catedral de Tarragona. Feia, precisament, 35 anys que Vidal i Barraquer havia perdut la vida a la Cartoixa de La Valsainte, al país alpí, després de viure set anys a l’exili. En esclatar la guerra, el Cardenal va haver de fugir per salvar la gira i, un cop mort, les seves restes mortals no van poder tornar a Catalunya per la negativa del dictador Francisco Franco.

Recuperar la memòria i combatre l'oblit

«La fermesa i la coherència de les seves posicions en temps de totalitarismes, li comportarien nombroses adhesions, però també nombroses enemistats, que el durien a un llarg oblit», apunten els responsables de l’exposició. Ara, exposicions com ‘Vidal i Barraquer: diàleg i coherència’, volen recuperar la memòria i revalorar la figura i l’esperit del religiós cambrilenc.