Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Moltes espècies estan en perill d'extinció per culpa de la mà de l'home

Un milió d’espècies en perill d’extinció per culpa dels humans

Així ho conclou un estudi de l’ONU que augura una desaparició del 10% de les espècies que existeixen actualment a la Terra a causa de la contaminació de la humanitat

Moltes espècies estan en perill d'extinció per culpa de la mà de l'home
Moltes espècies estan en perill d'extinció per culpa de la mà de l'home | IPBES

 

Dades molt preocupants les que arriben d’un informe de l’ONU que alerta que un milió d’espècies de tot el planeta estan en greu perill d’extinció per culpa dels humans. Una xifra molt preocupant tenint en compte que a tota la Terra hi ha 8 milions d’espècies animals diferents. Això, en conseqüència, posaria en perill l’existència de l’home.

Així ho conclou l’estudi ‘El perillós declivi de la natura sense precedents’ dut a terme per l’agència intergovernamental Científica-Normativa sobre Diversitat Biològica i Serveis dels Ecosistemes (IPBES) de l’ONU, gràcies a la participació de 145 experts de més de 50 països que han coincidit en assenyalar que aquest desastre mediambiental s’està accelerant.

En concret, les dades indiquen que el 10% de les espècies actuals al planeta es podrien perdre els propers anys tan sols per culpa de la mà de l’home, sobretot pel fet del constant creixement de la població y el consum sense límits amb la contaminació que això suposa i que està portant la natura al límit, cosa que fa preveure un desastre sense precedents.  

La Terra i la seva biodiversitat, al límit per culpa dels humans

L’estudi indica que els efectes del canvi climàtic i de l’explotació sense cap mena de control de tots els recursos naturals són els principals motius  per augurar aquest futur tan negre, però la contaminació i el tràfic d’animals també estan sota el punt de mira.

En aquest sentit, els experts calculen que, de totes les espècies amenaçades, el 40% dels amfibis i el 33% dels mamífers marins estan en perill, així com un de cada tres esculls de corall a tot el planeta. Val a dir que, des de l’any 1.500, prop de 680 espècies ja han desaparegut per culpa de l’home.

Una platja de Bali plena de brossa i contaminació
Una platja de Bali plena de brossa i contaminació | EFE

 

D’aquesta manera, la biodiversitat del nostre planeta està arribant al límit per la seva greu degradació, especialment per culpa de la desforestació, l’agricultura intensiva, la sobrepesca, la urbanització dels territoris o els microplàstics. Es calcula que el 75% del medi ambient terrestre i el 66% del marí ja ha estat «greument» perjudicat per l’activitat humana.

Però tot plegat es pot girar en contra de la humanitat, que pot arribar a veure en perill la seva existència a causa de la desaparició d’espècies. Per exemple, el 75% dels cultius depenen dels insectes pol·linitzadors, que s’estan veient greument reduïts. Això suposaria pèrdues d’entre 235 i 577 mil milions de dòlars pels pagesos. A més, el 23% dels sòls tenen pèrdues de productivitat per la seva degradació, mentre que als mars i oceans també ha baixat la pesca.

A temps de prendre mesures preventives

L’estudi augura aquest futur sempre i quan no es prenguin mesures preventives per evitar el pitjor dels desastres. Aquest canvi radical de la humanitat passaria per reorganitzar tot el sistema econòmic, polític i social. És a dir, canviar la manera que tenim de viure per tal de beneficiar la natura.  Un futur que sembla impossible però que serà necessari si volem evitar la desgràcia.