Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Metges de l'Hospital Joan XXIII

Metges de l'Hospital Joan XXIII aconsegueixen extreure un quist gegant hepàtic d'un nadó amb un mes de vida

L'intervenció s'ha dut a terme per primera vegada amb una tècnica que gairebé no deixa cicatrius

Metges de l'Hospital Joan XXIII
L'equip de Cirurgia Pediàtrica de l'Hospital Joan XXIII | Cedida

Metges de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona han aconseguit extreure un quist gegant del fetge a un nounat. És la primera vegada que es realitza aquest tipus de cirurgia abdominal a un  nadó  en aquest hospital i tal com han informat fonts del centre, ha estat tot un èxit. Concretament, l'operació va consistir en un abordatge laparoscòpic per extreure un quist hepàtic gegant del  fetge del nounat i no hauria estat possible sense la col·laboració de diferents serveis mèdics del centre i la coordinació dels diversos hospitals implicats.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

El passat mes de novembre va néixer un nen a l'Hospital Sant Joan de Reus a qui se li havia diagnosticat durant l'embaràs un quist abdominal. Aquesta troballa es va detectar al fetus durant la vintena setmana de gestació i des de llavors la mare va estar controlada pel servei de Ginecologia i Obstetrícia (ARO) de l’Hospital Joan XXIII. Tot i això, el part es va dur a terme sense complicacions i el nen va néixer sense símptomes de cap complicació.

Al mateix hospital de Reus es va realitzar una ecografia abdominal que va confirmar l’existència d'un quist a l'abdomen del nadó, que segons ha detallat l'hospital era d'uns vuit centímetres, que va fer que el pacient fos derivat al Servei de Cirurgia Pediàtrica del Joan XXIII per a fer-ne el seguiment. Allà es van realitzar diversos estudis d'imatge, com una ecografia abdominal, i a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona es va realitzar una gammagrafia hepàtica, per determinar l'origen d'aquest quist, que va concloure en un quist abdominal gegant que a la zona del fetge.

Una nova tècnica que gairebé no deixa cicatriu

La presència d'aquest quist suposava un risc per a la salut del nounat, així que amb només un mes de vida es va sotmetre a una intervenció quirúrgica al mateix Hospital Joan XXIII de Tarragona. Se li va practicar l’exèresi laparoscòpica d’un gran quist d’origen hepàtic. Tal com ha detallat l'hospital, aquesta tècnica utilitzada per primera vegada a Tarragona suposa molts avantatges.

Primer, permet una millor i més ràpida recuperació del nen, que pràcticament no presenta cicatrius després de l'operació. Pel que fa al procediment de la intervenció, ha permès als metges una millor visió del camp quirúrgic, ja que requereix un alt nivell de captació de tots els professionals implicats, així com d’un material adaptat a les mides reduïdes d’aquests petits pacients.

En aquest cas, el nounat va ser controlat, després de l'operació, a l'UCI Pediàtrica de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona i va rebre l'alta hospitalària després de 48 hores de la cirurgia.