La fàbrica de Nissan, situada a la Zona Franca de Barcelona, ha aturat la producció aquest dimecres a les 14.00 hores perquè s'ha quedat sense subministraments per a produir. La situació ha nascut a conseqüència de la vaga indefinida que han convocat els sindicats per protestar per les incerteses sobre la continuïtat de l'empresa a l'Estat i a Europa.
Les organitzacions sindicals van optar perquè fessin la vaga només el centenar de treballadors del centre de Montcada i Reixac, que s'ocupa d'estampació de carrosseria. L'estratègia vol comprometre una comanda de més de mil pick-ups que la multinacional ha d'entregar a Mercedes al maig. L'aturada d'activitat també ha afectat la planta de Nissan a Sant Andreu de la Barca.
Seguiment del 100%
El seguiment de la vaga ha estat del 100% a la planta de Montcada i Reixac des de dilluns. Els sindicats consideren que s'ha assolit l'objectiu de l'aturada tot i que el futur continua «igual d'incert» per la plantilla. Segons el comitè d'empresa, la direcció ha demanat a la majoria dels treballadors que vagin cap a casa amb un permís retribuït davant la impossibilitat de continuar treballant.
El personal de línies afectades per la manca de peces no aniran a la feina ni dijous ni divendres, dia en què se'ls comunicarà si poden tornar o no a l'activitat la setmana que ve. En un comunicat, els representants sindicals han celebrat que l'aturada de Montcada «comença a donar els seus fruits».
ERTO a la vista
La direcció podria proposar incloure una altra vegada a l'Expedient Temporal de Regulació de l'Ocupació (ERTO) de força major a la plantilla que no pot treballar pels problemes de subministraments, ha explicat el president del comitè d'empresa, Juan Carlos Vicente, en declaracions a l'ACN. L'automobilística va presentar un expedient temporal per a tota la plantilla una setmana després que el govern espanyol declarés l'estat d'alarma.
En les negociacions prèvies a l'inici de la vaga, els treballadors van reclamar a l'empresa un compromís per mantenir la producció i els llocs de treball 12 mesos i, mentrestant, continuar negociant un «pla industrial de futur per a les fàbriques catalanes». Els centres de la multinacional nipona han anat perdent volum de producció any a any i l'automobilística estudia des de principis d'any la viabilitat de les seves instal·lacions. A principis d'estiu, s'espera que es faci pública la decisió de l'empresa.
Després que Nissan comuniqués a la plantilla que tornaria a obrir parcialment els centres de Catalunya aquest dilluns, els sindicats que formen part del comitè d'empresa de la Zona Franca i de Montcada i Reixac – CCOO, UGT, USOC i CGT – van cridar els treballadors a no anar a la feina.
L'empresa tenia la intenció de posar en marxa la línia dos a les instal·lacions barcelonines, que és la que produeix la pick-up Classe X de Mercedes. Fonts sindicals afirmen que entre dilluns i dimecres només s'han produït un centenar d'unitats de les més d'un miler que s'han d'entregar a Mercedes aquest mes.
Organitzen una caixa de resistència
Les organitzacions sindicals han organitzat una caixa de resistència per ajudar els treballadors que fan vaga i que no percebran el seu salari. Vicente ha assegurat que la pandèmia de la Covid-19 ha provocat que els esdeveniments «s'accelerin» perquè «és molt més fàcil per Nissan prendre una decisió quan la plantilla no està a la fàbrica». En aquest sentit, admet que els sindicats han hagut de plantejar el conflicte obert d'una manera diferent. «Estem fent la guerra d'una altra manera que abans del coronavirus, quan sí que podíem sortir al carrer», ha dit Vicente.