ÚLTIMA HORA

👉 El Govern estudia excloure els nens de la limitació de les reunions

La fabricació de nous antibiòtics disminueix per la seva baixa rendibilitat

Des de 2010, moltes grans farmacèutiques han deixat d'investigar per al desenvolupament d'aquest tipus de medicaments antibacterians

Las farmacéuticas cada vez investigan menos para dar con nuevos y más eficaces antibióticos
Les farmacèutiques cada vegada investiguen menys per trobar nous i més eficaços antibiòtics| Cedida

El passat 11 de juliol, l'empresa farmacèutica suïssa Novartis, molt important en el sector, va anunciar que tancava el seu laboratori d'investigació per al desenvolupament de nous medicaments antibacterians, els antibiòtics. A través d'un comunicat informava: «Hem decidit concentrar els nostres recursos en sectors en els quals estem millor posicionats per desenvolupar productes innovadors».

Aquesta retirada del sector, se suma a moltes altres que està patint en els darrers anys la investigació en el desenvolupament dels antibiòtics. De fet, des de l'any 2010 molts laboratoris han fet el mateix que Novartis, deixant de banda aquests fàrmacs per centrar-se en la millora d'altres tipus molt més rendibles, la qual cosa suposa un gran problema.

Aquesta falta d'investigació en el sector ha suposat un gran endarreriment en la lluita contra els 'superbacteris' -bacteris molt resistents-, que ara per ara provoquen, a l'any, més de 700.000 morts a tot el món.

El problema dels antibiòticos: un medicament molt poc rendible

James Hynard, director d'estratègia de l'ONG britànica WellcomeTrust, explicava, precisament, que «Novartis s'ha unit a l'èxode general, i ho ha fet en un moment en el qual necessitem desesperadament nous tractaments adequats per a la lluita contra les infeccions resistents».

I és que són molts els bacteris que poden afectar el nostre organisme d'una forma terrible sense que aquest sigui capaç d'eliminar-les per si sol. Aquests bacteris provoquen greus infeccions al nostre cos, com per exemple, les pneumònies, les meningitis o, fins i tot, algunes malalties de transmissió sexual com la gonorrea, entre moltes altres.

Tot i la gran importància dels antibiòtics, s'està deixant d'investigar en el sector, i sembla que no és per altra cosa que per una qüestió de diners. Segons Thierry Mauvernay, president i conseller delegat de Debiopharm Group, «la rendibilitat de les inversions en el sector dels antibiòtics és massa baixa. De fet, com el nombre de receptes disminueix constantment, els seus preus són molt baixos, entre 4 i 43 euros. I això sense tenir en compte la pressió que exerceixen els genèrics, i fins i tot les còpies».

Los antibióticos únicamente se recetan como último recurso, es uno de los motivos por los que no son rentables
Els antibiòtics únicament es recepten com a últim recurs, és un dels motius pels quals no són rendibles| GTRES

 

És aquest fet el que provoca que moltes farmacèutiques optin per investigar sobre un altre tipus de medicaments que aporten uns beneficis econòmics molt superiors. Una de les causes de la poca rendibilitat dels antibiòtics és el seu baix ús.

«És aconsellable donar aquestes noves molècules només com a últim recurs per evitar que els pacients desenvolupin resistències massa ràpid», assegura Thierry, qui a més, afirma que això «restringeix el mercat i redueix més encara la rendibilitat d'aquests desenvolupaments».

És necessari un nou model de negoci

Encara que s'estiguin deixant de fer investigacions al respecte, els antibiòtics són molt importants i no es pot permetre que se segueixin desenvolupant de nous, ja que això podria tenir terribles conseqüències. Es creu que d'aquí a 2050 les 700.000 mort anuals que hi ha actualment per bacteris, podrien augmentar fins als 10 milions, una xifra altíssima. És precisament per aquest motiu que Thierry assegura que es necessita «un nou model de negoci».

«Crec que en el futur el reemborsament dels nous antibiòtics podria inspirar-se en el model de les assegurances, amb un pagament garantit, tant si s'usa el tractament com si no», explica. A més, també afegeix: «Això es farà necessàriament a través d'una col·laboració públic-privada, en la qual les farmacèutiques impulsaran la recerca, el desenvolupament i la comercialització».


Comentaris

envia el comentari