Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mascareta infantil de l'empresa valenciana de Proveil

Un fabricant de mascaretes dóna les 3 claus per triar una bona FFP2

Coneix els trucs per saber si la mascareta que vas a comprar és de qualitat

Mascareta infantil de l'empresa valenciana de Proveil
Consells per triar una bona mascareta FFP2   | Proveil

La mascareta s'ha convertit en un article indispensable en el nostre dia a dia. Amb l'arribada de la pandèmia del coronavirus, fa ja més d'un any, les màscares van passar a ser un objecte aliè a la nostra realitat a ser un element essencial en la nostra rutina.

Com passa amb tot, al mercat podem trobar tota mena de qualitats i de preus, i les bones mascaretes són difícils d'identificar. I no només n'hi ha prou amb posar-nos de qualsevol manera aquest article, ja que si no compleix la seva funció, no serveix de res portar-la.

Amb l'auge de les màscares també han sorgit les falsificacions, i un dels tipus que més ha experimentat aquestes imitacions han estat les mascaretes FFP2. Però, com podem distingir una bona mascareta d'una imitació?

El mitjà Nius Diario ha pogut parlar amb Arturo Sánchez, creador de Mascaretes Alcalá, que ja s'ha convertit en un professional d'aquest element, i ha explicat totes les pautes que cal seguir per triar una mascareta FFP2 perfecta.

La fàbrica d'Arturo Sánchez compta amb una maquinària valorada en més de 150.000 euros i els 40 empleats que hi treballen fabriquen, al dia, aproximadament 20.000 mascaretes. Aquestes màscares estan certificades per Aitex i filtren un 94% de les partícules.

Les 3 claus per triar la màscara FFP2 correcta

Arturo Sánchez ha explicat en l'esmentat mitjà quines són les claus per triar la màscara correcta i que et brindi la protecció necessària.

1. Les seves capes

Per començar, l'expert explica que les mascaretes FFP2 han de portar cinc capes: l'externa impermeable, dos interiors de polipropilè, un filtre de cotó i una capa interna que sigui hipoal·lergènica.

Però, a més, també ha parlat sobre els trucs per saber si la mascareta que tens o que estàs pensant en comprar és fiable i de qualitat. Per començar, ha explicat que si les capes de polipropilè s'esquincen amb facilitat, «la seva capacitat de filtració no serà l'òptima».

2. Les gomes

Un altre aspecte clau per triar la màscara correcta són les gomes. I és que, segons explica Artur, «els tests en fàbrica especifiquen que han de suportar un pes d'un quilo», de manera que si a l'hora de tirar d'elles es trenquen, possiblement no estiguis davant d'una bona mascareta.

3. El marcatge

Una altra de les claus és fixar-se en el marcatge, on ha d'aparèixer el nom de fabricant, el nom del producte, FFP2 NR (No Reutilitzable), la norma europea que compleix i la marca de CE d'Europa, a més de quatre dígits, que equivalen al laboratori que ha certificat la mascareta i la seva qualitat. No obstant això, l'expert també explica que, encara que tingui el marcatge bé, la mascareta pot no ser bona.

«Un fabricant pot fer la trampa de dur a homologar una màscara ben feta i després, quan es posa a produir-les en massa, baixar l'estàndard. O pot portar-lo a laboratoris poc fiables», explica Arturo per a Nius Diario. Per això, Mascaretes Alcalá prefereix que l'empresa que homologa les seves mascaretes sigui espanyola: «Si comprem una màscara així, no hi ha dubtes».

Les mascaretes FFP2

Segons el Ministeri de Consum del Govern d'Espanya, les mascaretes FFP2 pertanyen a el tipus d'Equips de Protecció Individual (EPI) i la seva finalitat és «filtrar l'aire inhalat evitant l'entrada de partícules contaminants en el nostre organisme».

Les mascaretes EPI poden ser de tres tipus (FFP1, FFP2 I FFP3), sent les FFP2 les equivalents al filtre P2 contra partícules. Pel que fa a la durada de les mascaretes, el Ministeri de Sanitat específica que depèn de fabricant i que cal consultar les instruccions. A més, indica que si es nota la mascareta bruta, humida o es deteriora, cal canviar-la. Finalment, també explica que «per qüestions de comoditat i d'higiene», és recomanable no fer servir mascaretes durant més de 4 hores.