Falset acollirà la primera edició de la Fira de la Tomaca del Priorat el 24 d’agost

La mostra promou una trentena de varietats hortícoles tradicionals de la comarca

Falset serà l’escenari de la primera edició de la Fira de la Tomaca del Priorat, que se celebrarà el 24 d’agost. Es tracta d’una mostra que vol impulsar una trentena de varietats hortícoles tradicionals de comarca, amb el tomàquet com a protagonista. La impulsen el Parc Natural del Montsant, l'Ajuntament de Falset, la Fundació Miquel Agustí i el Banc de Terres del Consell Comarcal del Priorat. Prèviament, el 8 d’agost, a Cornudella de Montsant (Priorat) es farà una jornada de camp amb un taller d’extracció de llavors i una visita a una finca de producció ecològica que conrea les varietats recuperades al Parc Natural del Montsant.

La fira dona continuïtat a les accions del projecte de recuperació de varietats hortícoles al voltant del Parc Natural de Montsant amb el nom de Biodiversitat Cultivada, que ha permès garantir la conservació de la variabilitat genètica d’una trentena de varietats hortícoles tradicionals que havien quedat apartades del mercat. També ha permès obtenir suficient llavor de sembra per tal d’iniciar accions de promoció de la biodiversitat cultivada.

Divulgació, xerrades i tastos

El programa d’activitats previstes per al dia 24 comprèn la presentació de la tasca del Grup de Conservació de l’Agrobiodiversitat del Priorat, que s’encarrega de la conservació i multiplicació de les varietats recuperades, i una xerrada sobre les oportunitats de recuperar els sabors d’abans, a càrrec de l’investigador Joan Casals, de la Fundació Miquel Agustí.

A la tarda, la plaça de la Quartera acollirà una exposició de varietats tradicionals de tomaca, amb tast inclòs. La mostra és oberta a qualsevol persona que vulgui apropar una mostra de les seves varietats de tomaca i altres hortalisses tradicionals de proximitat. Es preveu la participació, entre horticultors aficionats i professionals, d’una vintena de persones.