Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Miquel Hernández a la seva botiga a Falset

Falset, epicentre de la recuperació de les varietats de tomàquet més tradicionals del territori

Diversos agricultors han decidit recuperar diverses varietats tradicionals de l’hortalissa per evitar la seva desaparició | Prioritzen la qualitat de la producció en lloc de la quantitat

Josep Sedó és un dels agricultors del Priorat que ha decidit recuperar diverses varietats tradicionals de tomàquet
Josep Sedó és un dels pagesos del Priorat que ha decidit recuperar diverses varietats tradicionals de tomàquet | Ángel Ullate

 

A Catalunya hi ha registrades aproximadament unes 1.200 varietats diferents de tomàquet. Al Camp de Tarragona, n’hi ha una trentena d’autòctones i des de fa uns quants anys s’està treballant per no perdre-les. Precisament, el passat dissabte 24 d’agost es va celebrar a Falset la primera edició de la Fira de la Tomaca del Priorat amb l’objectiu d’esdevenir un «punt de trobada del sector de l’horticultura» del territori i ajudar a preservar l’agrobiodiversitat del tomàquet. 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

La mostra va aplegar al voltant d’una quarantena de varietats d’aquesta hortalissa, com les de penjar, de còrsega, de pebrot o de benach, algunes de les més tradicionals que s’han recuperat a la  zona del Priorat i del Montsant. La fira va aplegar horticultors, restauradors, comerços i aficionats on van intercanviar planters, coneixements i experiències.

Diverses varietats de tomàquets i altres hortalisses exposades a la I Fira de la Tomaca del Priorat a Falset
Diverses varietats de tomàquets i altres hortalisses exposades a la I Fira de la Tomaca del Priorat a Falset | ACN

Prioritzar la qualitat en lloc de la quantitat

Un dels participants de la fira i un dels encarregats de cultivar alguns dels tomàquets més típics del Priorat i del Camp de Tarragona és en Miquel Hernández. Aquest pagès té plantades a la seva finca al voltant de  300 tomaqueres de les varietats principalment del benach, montserrat i cor de bou. Per una altra banda, en té d’altres en menor mesura com ara el tomàquet raf, una varietat típica dels municipis costaners del Baix Camp que necessita salinitat per desenvolupar-se.

«Vinc entre tres i quatre vegades al dia. Aquí sóc feliç i hi passo moltes hores. Tinc poca quantitat, però  els tomàquets són de la millor qualitat», explica orgullós en Miquel. De fet, el secret del seu èxit és que es tracta d’una agricultura totalment ecològica on el que preval és la qualitat del producte. A banda de tomàquets, aquest pagès de Falset també té plantades altres fruites i hortalisses, tant per la botiga per consum propi. «Tot és ecològic al 100%, no utilitzo cap producte químic», comenta Hernández.

Miquel Hernández explica a Adrià Morte, redactor de Tarragona Digital, i Pere Pellejà els secrets del seu cultiu
Miquel Hernández explica a Adrià Morte, redactor de Tarragona Digital, i Pere Pellejà, organitzador de la Fira de la Tomaca, els secrets del seu cultiu | Ángel Ullate
 

De fet, aquest falsetà es dedica constantment a fer proves amb tota mena de varietats amb la voluntat de preservar el llegat de la cultura gastronòmica de la terra. Quan acaba la temporada, s'encarrega de recollir les llavors  de les diferents varietats de tomàquets per tal de plantar-les l'any següent o bé intercanviar-les amb altres agricultors. Aquesta és una pràctica habitual entre els pagesos de la zona i ajudar a compartir i difonfre el coneixement d'aquesta gustosa hortalissa. 

Enguany, la collita no serà la mateixa perquè les altes temperatures han passat factura tot i que en Miquel assenyala que «s’ha salvat l’estiu tot i ser un any dolent». Segons ell, les millors varietats són les de barbastro i la del benach encara que «la cor de bou també és molt bona» indica. A la botiga que té en un dels cèntrics carrers de Falset, de 52 anys d’antiguitat, ven tot allò que cull el mateix dia. Tal com diuen de l’hort a l’olla. 

Miquel Hernández a la seva botiga a Falset
En Miquel Hernández té una botiga a Falset on ven tots els productes que cull de la seva horta | Ángel Ullate

Objectiu: impulsar activitats sobre la tomaca durant tot l'any

En Miquel Hernández explica que la primera edició de la Fira de la Tomaca del Priorat «va ser tot un èxit» i que va exhaurir tots els tomàquets que va portar de l’hort. L’organitzador del certamen, Pere Pallejà, manifesta que aquesta era la primera vegada que es realitzava una fira d’aquest tipus al Camp de Tarragona i ja pensa en la de l’any que ve. Una setmana després, el poble continua parlant de la Fira de la Tomaca del Priorat i és que tothom destaca que «tot i ser secundària l’horticultura a la comarca del Priorat, es mereix un tracte especial», explica Pellejà. 

Aquest entusiasta jove falsetà explica que l’objectiu és  introduir les varietats locals en el dia a dia del territori i que la gent s’acostumi a consumir productes de proximitat. A més, afegeix que això permet cuidar els camins, millorar el paisatge i desenvolupar el turisme i l’economia local. «El Priorat és una terra que fa poca quantitat però molta qualitat en tots els seus productes, esperem que tot això ajudi a Falset i a la comarca», indica en Pere. 

Imatge de les tomaqueres d el'hort d'en Miquel Hernández
Imatge de les tomaqueres de l'hort d'en Miquel Hernández | Ángel Ullate

De fet, per tal de seguir endavant, Pellejà ha impulsat l’associació «Amics de l’Horticultura del Priorat - Fira de la Tomaca» amb la resta de col·laboradors del certamen i ja ha avançat que s'uniran amb l'associació «La Safranòria», un grup de conservació d’agrobiodiversitat cultivada, que es dedica a estudiar i a impulsar les varietats locals del territori. «Entre tots hem de treballar i fer coses junts», reconeix Pellejà.

Tomaca i vi, una combinació que defineix el Priorat

Una de les accions que volen desenvolupar és el tast de tomàquets acompanyat d'un vi del Priorat, una manera d’unir l’horticultura i la viticultura de la comarca. Josep Sedó, una de les cares visibles de la Safranòria, explica que aquests dos productes tenen una gran potencialitat i que defineixen a la perfecció la comarca del Priorat. Tal com indica, es poden impulsar moltes activitats relacionades amb el vi i la tomaca i així ho farà des del seu celler, segona explica. 

Aquest noi de 19 anys de Bellmunt del Priorat és un dels únics joves de la comarca que es dedica exclusivament a la viticultura  i que des de fa un temps també es dedica a l'agricultura. «No hi ha cap jove de la meva edat, a la gent no li agrada però a mi sí. És una feina molt dura però agraïda», reconeix Sedó.

Tast de tomàquets acompanyants d'una copa de vi
Tast de diverses varietats de tomàquet acompanyat d'una copa de vi | Ángel Ullate

«Ho faig més perquè m’agrada que no pas pel rendiment econòmic», assegura Josep Sedó. El seu cas és un cas particular ja que habitualment els joves marxen a treballar en altres indrets. De fet, el Priorat és la comarca del Camp de Tarragona amb més despoblament i segons Pere Pellejà que joves com ell es quedin permet «frenar el despoblament». 

Aquest jove agricultor, a banda de fer vi, també té una horta amb tota mena de varietats tradicionals. Les cultiva i quan estan madures les ven com un complement més de l’àmplia oferta de vins que té. Una de les varietats més destacades que cultiva és la Còrsega, originària d’Itàlia i típica de la Bisbal de Falset. Durant tota la temporada, també prova diferents varietats amb l’objectiu de conèixer els secrets d’aquesta hortalissa. De fet, ja pensa en què plantarà l’any que ve. Tot un exemple d’estima i amor al territori.

Catalunya compta amb unes 1.200 varietats diferents de tomàquet
Catalunya compta amb unes 1.200 varietats diferents de tomàquet | Ángel Ullate