Falset obté una nova font de subministrament d'aigua

Aquesta setmana han començat les obres de connexió a la xarxa del nou pou de la Benita, descobert fa dos anys gràcies a la col·laboració amb l'ACA

Aquest dilluns, 5 d'agost, han començat les obres de connexió a la xarxa d’un nou pou als voltants de Falset, anomenat el pou  de la Benita, que representarà  un important reforç per al subministrament d’aigua al municipi de Falset.  El pou, que està situat al costat del polígon Sort dels Capellans,  ha superat tots els controls analítics que permeten garantir la qualitat i salubritat de l’aigua que se n’obté, en haver-se perforat i segellat l’extracció a més de 38 metres de profunditat, i proporcionarà un cabal d’aproximadament 12.000 litres l’hora.

Fins ara no hi havia hagut pressupost suficient per explotar el pou

Aquest nou pou  va ser trobat i perforat fa un parell d’anys, gràcies l’assessorament i la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua, encara que  no ha estat fins ara que l’Ajuntament ha comptat amb el pressupost necessari per fer-ne l’entubament i la connexió a la xarxa d’abastament.  La previsió municipal és que els treballs es prolonguin, aproximadament, durant un mes, i que la nova connexió estigui plenament operativa durant la tardor.

Imatge dels treballs de connexió a la xarxa.
Imatge dels treballs de connexió a la xarxa. | Ajuntament de Falset

 

Un pou més per combatre la manca d'aigua

Amb aquest, ja són set els pous dels quals s'abasteix el municipi: Sant Gregori, Pavelló 1, Pavelló 2, Fontanals, Valenciana, Kemmlit i Benita. D'aquests, dos, el Benita i el del Pavelló 2 han estat localitzats en els dos darrers anys arran de l'alerta per l'escassedat d'aigua i pluja que s'ha viscut a Falset. De fet, aquesta preocupant manca és una tendència a la baixa al llarg d'aquest segle XXI.

L’any 2017, a Falset hi van caure tan sols 380 litres per metre quadrat,  el tercer pitjor registre des que va arrencar el segle XXI, amb la qual cosa  la recuperació dels aqüífers és cada cop més complexa i el nivell dels pous continua de baixa. A partir d'aquesta situació, i mitjançant un projecte de subvencions de l'ACA, el 2017 l'Ajuntament de Falset va començar a explorar nous pous, amb èxit en els casos de la Benita i del Pavelló 2, situat al barranc del costat del pavelló poliesportiu i subministrador d'aigua al sector de Sant Gregori.

L'Ajuntament insisteix en la necessitat de fer un bon ús de l'aigua

Malgrat que l'abastament del municipi estigui controlat i no calgui instal·lar un estat d'alerta,  l'Ajuntament de Falset insisteix en la necessitat de fer un ús responsable de l'aigua, atès que la falta de pluja dels darrers anys obliga a ser prudents. El consistori demana no abaixar la guàrdia i posa d'exemple el cas del 2017,  quan en un moment d'alerta notable,  la responsabilitat dels mateixos ciutadans va fer possible un descens del consum d'un 25% durant el mes d'agost.

Falset obté el subministrament d'un altre pou d'aigua.
Vinyes als peus de Falset, al Priorat | ACN

 

El regidor de Serveis de l'Ajuntament, Alec Sotthewes, afirma que «cal que tothom, tant l'Ajuntament com els veïns, estem ben alerta i siguem conscients que tenir garantit  un bon subministrament també depèn de l'ús que fem de l'aigua que siguem capaços de generar». En aquest sentit, l'alcalde, Carlos Brull, considera que «l'Ajuntament ha de seguir estudiant les millors solucions a llarg termini, com hem fet fins ara». A més,  l'alcalde mostra el seu compromís i el de l'Ajuntament amb la reivindicació per recuperar l'aigua del riu Siurana.