La família desnonada el passat setembre del carrer Raseta de Sales de Reus fa uns tres mesos que viu en un pis, en aquest cas ocupat, propietat de Caixabak, amb qui segons explica el matrimoni, Charazhar i Mohammed, estan negociant un contracte de lloguer social. El marit té contracte laboral i, per tant, poden pagar un lloguer social, però el seu sou no els permet arribar als preus de mercat.
[predef]reus-144[/predef]
Tot i això, denuncien actuacions d'alguns dels veïns de l'edifici que els fan la vida impossible. Aquest dimarts a la tarda mateix, quan han volgut tornar a entrar a casa s'han trobat els dos panys bloquejats amb paper d'alumini que impedien posar les claus. Van arribar-hi fa uns tres mesos i expliquen que després d'un mes de viure a l'immoble van començar els problemes.
Sense aigua ni llum des de fa dos mesos
Primer els van tancar la clau de pas general de l'aigua, una situació que, afirmen, no poden revertir perquè algú ha bloquejat la clau del pis on viuen. El mateix va passar amb la llum, que en un primer moment ells havien connectat empalmant-se a la xarxa elèctrica. Apunten que fa dos mesos que s'il·luminen amb espelmes, i recorden el cas de Rosa, la dona de Reus que va morir l'any 2016 en un incendi provocat, precisament, per l'espelma amb la qual s'il·luminava, en el seu cas, perquè Gas Natural li havia tallat la llum.
A això, afirmen, cal sumar-hi insults i comentaris humiliants quan pugen o baixen l'escala, tot plegat, i sobretot per la canalla, els fa viure amb por. Exposen que, els panys bloquejats, ja se'ls han trobat un parell de vegades, i que la situació que viuen, amb tres fills menors d'edat, s'ha vist agreujada la darrera setmana per l'ingrés hospitalari d'una de les filles.
Aquest dimarts a la tarda, juntament amb un membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Reus, han volgut dialogar amb la presidenta de la comunitat. Els ha assegurat que les actuacions que han rebut no representen tots els veïns de l'edifici, i els ha recordat que, quan van arribar-hi, els va portar roba per la canalla i aigua. Amb tot, considera que haurien pogut anar a veure-la fa tres mesos per estudiar com els podien ajudar.
Apunta, també, que la connexió irregular a la xarxa elèctrica suposa un perill, tot i que manté que la seva intenció és ajudar-los. Explica, de fet, que durant els tres mesos que fa que hi viuen no han generat cap problema a la comunitat, i que és per això que es mostren disposats a ajudar-los, independentment de l'actitud que tinguin alguns dels veïns.
Desnonats del pis on feia deu anys que vivien
Per a la família, és un nou capítol d'una situació que fa molt de temps que dura. El mes de setembre passat els van desnonar del carrer de Raseta de Sales, on feia tretze anys que hi vivia el marit i deu la resta de la família. Explicaven que sempre havien pagat el lloguer, fins a l'any 2014, quan van pactar amb la propietària d'aquell pis pagar-ne la meitat a canvi que ella arreglés els desperfectes que hi havia al domicili.
Denunciaven fa més de quatre mesos que no només no s'havia arreglat res, sinó que havia anat a pitjor, motiu pel qual, relataven, havien deixat de pagar el lloguer el darrer any. Finalment la propietària els havia denunciat reclamant-los 12.000 euros en concepte de lloguers pendents, segons explicava la PAH, denúncia que va desembocar en el seu desnonament. Després de l'estada temporal en una pensió que preveu el protocol municipal, la família ha acabat per ocupar l'actual domicili.