Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert de l'Audiència de Tarragona, durant la sessió

La família de Montblanc nega el blanqueig de capital pel contraban de tabac

Dimecres presenten les conclusions definitives i el cas quedarà vist per a sentència

Pla obert de l'Audiència de Tarragona, durant la sessió
Pla obert de l'Audiència de Tarragona, durant la sessió | ACN

Els tres membres d'una família de Montblanc acusats de blanquejar diners provinents del contraban de tabac han negat els fets en el judici que es fa a l'Audiència de Tarragona. Aquest dimarts 10 de desembre  el pare, un fill i una jove han declarat que els seus beneficis provenien del sector agrícola i de les societats familiars.

Han assegurat que declaraven tots els beneficis i que mai van moure diner negre. Malgrat que el pare ja havia estat jutjat i condemnat en diverses ocasions per contraban de tabac, els altres dos acusats han assegurat no tenir-ne coneixement fins obrir-se aquesta nova investigació en relació a la trama de blanqueig de capital, en un entramat familiar on la mare -ja difunta- és la que feia la majoria de moviments. Dimecres es presentaran les conclusions definitives i el cas quedarà vist per a sentència.

La fiscalia es planteja modificar les conclusions provisionals, amb qualificacions "més beneficioses" i "major concreció". Així, doncs,  la petició inicial d'una pena de 7 anys de presó per a cadascun dels acusats es veurà rebaixada, mentre que els advocats defensors mantenen la petició de lliure absolució.

«Ser en un moment donat en un lloc equivocat»

En el judici, el pare de la família ha insistit en què ell només és agricultor, si bé ha reconegut que tenien ingressos i que tot el que guanyava s'ho guardava a casa. En relació al fet que va ser condemnat, l'acusat s'ha limitat a respondre que el van condemnar per ser "en un moment donat en un lloc equivocat".

La jove també ha reconegut que el seu marit "potser no va fer bé les coses" i que els diners "sortien de l'activitat". També ha reconegut haver fet pagaments en efectiu en relació al seu habitatge de la pedania de Lilla i que s'ocupava de gestions, tal com havia fet la seva sogra. "Feia el mateix que jo ara", ha afirmat.

Imatge del judici, a l'Audiència de Tarragona
Imatge del judici, a l'Audiència de Tarragona | ACN

El paper de la mare ha centrat bona part de les tres sessions de judici. Finalment, l'únic dels tres fills acusats en la causa també ha fet esment a la finca industrial, fruit d'una permuta amb l'Ajuntament, i que la mare acostumava a pagar en efectiu, però que ell sempre optava per la transferència bancària.

L'alcalde de Montblanc confirma un pagament de 130.000 euros

Durant el judici, el mateix alcalde de Montblanc va confirmar un pagament de 130.000 euros en efectiu, uns diners d'origen desconegut. Per desenvolupar la nau industrial del denominat pla parcial 4, la mare es va quedar amb la majoria de les participacions de les empreses familiars i va ingressar 118.000 euros.

Les dues societats familiars havien estat constituïdes pel fill -Tamesis Creacions, de compravenda i lloguer de maquinària agrícola- i Logística Tiber, del sector immobiliari. Aquest no ha explicat com la immobiliària, del 2007 al 2012, tingués 2,6 milions d'euros en beneficis i gairebé 3,3 milions en pèrdues.

Sobre un carregament provinent de Malàisia -d'on se sospita que provenia el tabac-, al·legant que devien ser "peces" de maquinària, ja que la societat importava i exportava a diversos països. També  ha tret ferro al fet que adquirís diversos vehicles militars. "Sempre m'han agradat els trastos vells", ha dit.

La declaració dels tres acusats posa punt i final a tres sessions de vista oral en què han declarat nombrosos testimonis i s'ha posat de manifest que el clan familiar acumulava 80 hectàrees en finques. Els Mossos d'Esquadra han xifrat en prop d'un milió d'euros el capital que hauria blanquejat la família.