Una família de Peramola, sense ajut escolar per no ser de la comarca

La menuda Maria Orrit té un alt grau de dependència, viu a l’Alt Urgell i estudia en una escola concertada a Solsona

La família Mas, a la que se li ha retirat l'ajut escolar personalitzat
La família Mas, a la que se li ha retirat l'ajut escolar personalitzat | CEDIDA

La família de la petita Maria Orrit Mas, una nena de Peramola amb un alt grau de dependència, reclama a Ensenyament ajudes per poder pagar monitoratge a l’aula i al menjador. El departament, però, ha refusat prestar el servei perquè la menuda es desplaça a una altra comarca per estudiar. Ensenyament ha justificat que la petita hauria d’anar a Oliana, l’escola pública de referència més propera al municipi on viuen i no a l’escola Arrels de Solsona on estudia actualment. Per aquest motiu s’ha denegat a la família l’ajut escolar personalitzat.

La petita Maria Orrit, en aquesta línia, té un grau màxim de dependència per una malaltia genètica englobada dins la síndrome 9P, que va fer que la Seguretat Social li dictaminés un 78% de discapacitat i la necessitat d’un suport general per a tot l’horari escolar. Aquesta síndrome és una malaltia genètica rara que genera discapacitat, impossibilitat de caminar, parlar o menjar sol, per això és necessari una tercera persona per realitzar totes aquestes tasques.

La complicada situació de la família

«Sabem que a Oliana no hi ha mestres d'Educació Especial, i les especialistes haurien de baixar setmanalment des de la Seu», expliquen els pares. «Vam plantejar-nos buscar un altre centre i ens va agradar el programa d'inclusió de l'escola concertada Arrels de Solsona. Vam fer ús del nostre dret de triar el centre que ens agradés més», explica la mare, Maria Mas, que afegeix que actualment la seva filla només fa mig dia de classe.

Alumnes de l'escola Arrels de Solsona
Alumnes de l'escola Arrels de Solsona | CEDIDA

 

La família afegeix que en aquests moments no pot seguir pagant la quota de menjador i monitoratge i que el Sindicat de Greuges els assegura que la llei garanteix l’accés al menjador escolar en igualtat de condicions. D’igual manera la família es lamenta que «ningú ha fet cas de les recomanacions de l’organisme».

La mare de la família, Maria Mas reclama que «es diu que hi ha un gran pacte nacional per a la inclusió, però no hi pot haver aquests buits legals a les bases. Nosaltres no demanem diners, si no una persona monitora que acompanyi la Maria per dinar». L’ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal del Solsonès estan estudiant el cas per trobar algun tipus d’ajut, però, de moment no han aportat solucions. A més, la mare de la família es lamenta que el departament d’Ensenyament no només no ha ampliat hores de vetllador a Solsona, sinó que n’ha retallat a l’escola Arrels.


Comentaris

envia el comentari