Mans d'un nen dibuixant sobre un paper

Un grup de famílies, docents i terapeutes demanen la retirada de la mascareta a les aules

Asseguren que el seu ús està sent completament injustificat

Un conjunt de mares, pares docents i terapeutes s'han unit sota el nom del Tercer Grup i han iniciat una campanya per demanar al Departament d'Educació la retirada de la mascareta a les aules. «Volem una escola sense mascaretes ni distàncies socials», defensen al manifest. El col·lectiu diu que està «injustificat» l'ús obligatori de la mascareta, ja que suposa un elevat risc per a la salut física dels infants i adolescents, amb problemes cutanis i respiratoris, així com psicològics, emocionals i socials.

El grup alerta que les mesures actuals «vulneren les necessitats vitals i els drets fonamentals de la infància» i defensen que el risc «ni tan sols existeix» entre els més petits, ja que «està demostrada la baixa incidència» de la covid-19.

Les mesures imposades són inacceptables

Per al grup, la pandèmia no justifica que els més petits estiguin tancats entre les mateixes quatre parets en el seu dia a dia, distanciats dels seus iguals i amb la mascareta posada durant tota la jornada. Afegeixen que les mesures imposades són «del tot inacceptables des del punt de vista humà, social i didàctic» i no creuen que sigui la millor manera d'afrontar la pandèmia. «Som més partidaris de recordar que la salut integral passa pel respecte de les emocions, la tranquil·litat, el contacte amb els altres i la llibertat», defensen.

En aquest sentit, aposten per la natura i els espais oberts i reivindiquen que la salut «no és només no agafar el virus». Afegeixen que menció a part mereixen les persones de risc, a les que cal protegir «amb mesures lògiques i proporcionades». 

El Tercer Grup ha mencionat que l'ús de la mascareta dificulta l'aprenentatge dels alumnes i els impedeix d'interactuar correctament per no poder veure's les cares ni entendre correctament les paraules ni el llenguatge no verbal. Això, afecta el lliure desenvolupament de la seva personalitat i el seu desenvolupament comunicatiu i educatiu, «fins al punt de malmetre'l i provocar fracàs escolar, ineptituds psicosocials i trauma emocional». 

A més, considera que no es respecta la llei de la infància en l'apartat que especifica que les normes i polítiques públiques han de ser avaluades des de la perspectiva dels infants. El col·lectiu ha presentat un recurs de reposició contra la resolució que estableix l'obligatorietat de les mascaretes, ha iniciat una recollida de signatures i ha organitzat mobilitzacions davant del Parlament i els serveis territorials de Tarragona.