En la reunió de la Comissió de Transició Ecològica del senat espanyol, el portaveu d'ERC Miquel Aubà ha preguntat per la represa de la descontaminació i la normalització del pantà de Flix; unes qüestions a les quals el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Alfonso Morán, ha respost assegurant que el procés «va a velocitat de creuer», i que la retirada dels fangs tòxics restants s'iniciarà la primera quinzena de desembre i finalitzaran el pròxim mes de març, tal com estava previst inicialment.
El secretari d'Estat de Medi Ambient ha recordat que en els darrers mesos s'ha instal·lat la maquinària i s'ha posat en marxa la planta de tractament i l'abocador de fangs, i s'ha compromès a informar «sobre el terreny» quan comenci la retirada de llots, la primera quinzena de desembre. Un procés que finalitzarà definitivament a finals del 2019, amb el desmantellament de les instal·lacions i els equipaments de tractament, retirada i aïllament dels fangs.
El Pla de Restitució sense calendari de finalització
En el mateix debat, Aubà ha incidit en el fet d'avançar en l'execució de les obres del Pla de Restitució per a la neteja del pantà i noves captacions d'aigua per a les poblacions de la zona; unes tasques que el portaveu d'ERC ha recordat que s'havien d'enllestir abans que s'iniciessin els treballs de descontaminació i que a hores d'ara només s'han completat 14 de les 44 obres previstes. «Té poc sentit que es faci després i per això li demano celeritat; fa massa temps que hi ha el problema damunt de la taula i no s'aclareix com s'ha de fer amb la Generalitat», ha apuntat Aubà.
Per la seva banda, Morán s'ha compromès a resoldre dubtes amb els alcaldes i ha justificat l'alentiment de les obres per qüestions burocràtiques, ja que des del 2015 l'advocacia de l'Estat impedeix que projectes aprovats per altres administracions siguin executats per Acuamed i cal que el Ministeri de Transició Ecològica els aprovi. Tot plegat en un calendari incert que en un inici tenia previst enllestir-se abans del 2020.