tomillo

Farigola: beneficis de la planta màgica de la salut

T'expliquem totes les propietats d'aquesta herba molt utilitzada entre els remeiers i els mags

La farigola és una herba màgica originària de la regió de la costa mediterrània, amb un gran nombre de virtuts a nivell medicinal per tal de protegir la salut de les persones, així com per purificar i per alliberar energies. Tot seguit et parlarem més en detall dels poders d'aquesta planta, que fa molt de temps que es fa servir com a connexió entre les persones i els beneficis de la natura.

Una herba màgica per protegir la salut de les persones

A l'Europa del sud i central hi ha vessants assolellats amb el sòl calcari on creix una espècie anomenada farigola comú o 'Thymus vulgaris', que és la més cèlebre dels més de 200 arbustos i plantes que s'inclouen a l'interior de la mateixa família. La farigola és una antiga coneguda de remeiers i bruixots, que fa molt de temps que se'n serveixen per les propietats tan beneficioses que posseeix.

Per aquest motiu, és altament possible que en trobis si camines per la muntanya o el camp, i moltes persones tenen tendència a agafar-ne per a l'aromatització de les habitacions, perquè fa una olor molt especial. Igualment, aquesta herba amb propietats medicinals i màgiques té altres virtuts que fan que sigui única.

Com a herba aromàtica i arbustiva, la seva arrel és llenyosa i fibrosa i d'ella en surt una tija que és igualment llenyosa, amb unes branques que van cap amunt i que poden créixer fins a una alçada d'uns 20 cm. Igualment, posseeix unes fulles de mida petita i de forma ovalada que tenen un to grisós, entre les quals hi ha flors rosades o blanques que van creixent en una espigueta terminal, en grup.

Virtuts màgiques i medicinals associades a la farigola 

Antigament, els pobles que vivien a la zona de la costa mediterrània van esbrinar ben de pressa totes les virtuts de la farigola a nivell màgic i medicinal. A partir d'aquell moment, la planta s'ha fet servir en una gran varietat d'encanteris, rituals i teràpies alternatives.

1. Les virtuts màgiques que s'associen amb la farigola

Antigament, a Grècia, els sacerdots es van adonar que la farigola posseïa virtuts màgiques i curatives, fins al punt que van acabar considerant que eren «les llàgrimes d'Helena de Troia». Una mica més endavant, els romans van emprar-la amb finalitats aromàtiques i culinàries, tot i que els usos esotèrics de la planta van veure's impulsats amb l'ús que en van fer els celtes. 

El xamanisme i la bruixeria feien possible la comunicació amb els poders que té la natura i vinculaven les persones amb la farigola. D'aquesta planta se'n van extreure diverses qualitats, que es fonamentaven especialment en la purificació i la protecció. Essencialment, la farigola contribueix a la protecció de la salut a través de l'acceleració de la recuperació de les malalties i de la seva prevenció.

Antigament, els pobles mediterranis recorrien a la farigola per garantir que els habitatges quedessin protegits de les tempestes i els llamps, i de manera natural va esdevenir una manera molt poderosa de conjurar els desastres naturals.

Avui en dia, i especialment a través de la utilització que en fa la màgia Wicca, trobem la farigola dins dels rituals de màgia blanca per tal de protegir la salut i també la prosperitat del cos. Igualment, es fa servir com un talismà, situant-la a l'interior d'un saquet que l'individu ha de dur en tot moment per mantenir la salut i l'energia.

Si fem servir farigola al bany, contribuirà a l'alliberament dels nostres punts energètics i a la neteja de l'aura. Per sota del coixí de dormir, a més, contribueix a la conciliació del son i a la disminució de l'estrès. A banda, si es crema en forma d'encens a casa, ajuda a netejar els mals esperits i les energies negatives, i en cas que l'utilitzem en olis ens donarà un cop de mà per tal de conservar l'aparença i el bon estat físic.

2. Les virtuts medicinals que es vinculen amb la farigola

La farigola disposa de moltes virtuts medicinals, com ara l'oli essencial amb flavonoides i fenols, que li confereixen propietats antiinflamatòries, antisèptiques i antibacterianes. Per aquest motiu, es tracta d'una planta  altament indicada per a l'alleujament dels símptomes de la grip, per tal de guarir les infeccions i alleujar el mal a nivell de les articulacions i dels músculs. 

Si ens en posem a la pell, la farigola resulta molt indicada per lluitar contra l'acne i per desfer-nos d'escames, a banda de per preservar una pell saludable i suau. De la mateixa manera, gaudeix de virtuts que ajuden a contrarestar la hipertensió, a l'alleujament de la tos i al guariment de les infeccions a nivell respiratori  com ara la bronquitis o l'asma. Pel que fa a l'aparell digestiu, ens dona un cop de mà a l'hora de regular els gasos estomacals.

Com fer servir la farigola?

Per tal de treure el màxim suc a les virtuts de la farigola com a herba màgica i medicinal, es pot emprar per a l'elaboració d'encens, oli essencial o infusions destinats a algun ús concret.

1. En infusions

És la  manera més habitual  de fer servir la farigola per tal de treure profit de les seves virtuts a nivell medicinal, tant si s'apliquen directament a la pell com si s'ingereixen.

Un exemple d'això és que la infusió de farigola és un remei molt útil per tractar la candidiasi a través d'una dutxa vaginal. Igualment, la infusió de farigola es pot fer servir per fer gàrgares que contribuiran a la curació de les nafres i aftes que ens poden aparèixer a la boca. En una tassa d'aigua, fes bullir unes 5-6 fulles de farigola i deixa que la barreja reposi al voltant de 10-15 minuts. Igualment, hi pots afegir altres fulles com ara de sàlvia o romaní.

2. En olis essencials

En cas que vulguis preparar un oli essencial de farigola, et caldrà omplir una ampolla amb una arrel de farigola i diverses fulles de la planta, a banda d'omplir-ho amb oli que sigui d'oliva. Desa-ho en un indret fresc i fosc al voltant de catorze dies, i un cop al dia barreja bé els elements mentre maceren. Quan hagin passat les dues setmanes, afegeix-hi fulles noves i cola-ho tot.

tomillo
La farigola pot servir per elaborar oli essencial molt aromàtic i emprat dins de l'àmbit de l'estètica | Horóscopo Mágico

 

En el moment en què ja disposis de l'oli essencial, el podràs emprar com a ungüent i per treure profit de la protecció de la salut que t'ofereix, així com dels beneficis que té per a l'estètica i per al cos.

3. En forma d'encens

Antigament, era molt habitual cremar fulles de romaní perquè es pensava que el seu fum ajuda a la purificació i a la neteja de l'aura de la persona i de l'estança. Avui en dia, es pot emprar igualment sota la forma d'encens. Repartit per tota la casa, el fum de la farigola contribueix a la neteja de les estances i a l'atracció de la fortuna i de la salut per a la gent que hi viu. 

El ritual per atraure l'amor i la salut amb l'ajuda de la farigola

Els grans poders màgics que posseeix la farigola fan que ens pugui ajudar a atraure tant l'amor com la salut. Per aconseguir-ho, un dels rituals més eficients que hi ha és la construcció d'un «niu de protecció». Per tal de posar-lo en pràctica cal dirigir-se al bosc i, amb el permís previ que li hauràs d'haver demanat a la Mare de la Natura, recull una arrel de farigola i diferents branques de la planta. Amb aquestes arrels, i novament dirigint les teves pregàries a la Mare Terra, fes una benedicció del ritual i forma un niu amb l'ajuda de les branques.

Utilitza un recipient de forma rodona i, al voltant, ves-hi creuant les branques de la farigola. Alhora, demana el desig que vulguis i prega per tal que es materialitzi. Un cop fet,  al mig situa-hi una espelma de color verd o, en cas que vulguis demanar alguna cosa relacionada amb l'amor, de color vermell, o si vols que se't materialitzi un desig sobre la salut, de color blanc. 

Al damunt d'un paper, escriu el nom dels individus pels quals estàs demanant el desig, demana amor o salut, agafa una mica de mel per untar-ho i desa-ho a l'interior d'un sobre amb fulles de farigola, ruda i romaní. Prega mentre demanes que tant tu com els teus éssers estimats tingueu salut, mantingues encesa la flama i desa el niu a l'interior d'un indret elevat de casa teva per tal que l'encanteri es materialitzi. 

També et pot interessar...

  • Sàlvia: virtuts de la planta màgica de les dones
  • Cúrcuma: 13 beneficis i propietats medicinals
  • Menta: propietats medicinals i màgiques