El medicament Omomyc (OMO-103) triomfa en la primera fase de l'assaig clínic que investiga contra el càncer. El fàrmac resulta ser eficaç per frenar i, en algunes ocasions, neutralitzar la malaltia amb garanties.
Es tracta d'un estudi liderat per l'Institut d'Oncologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, a Barcelona. El projecte es presentarà aquesta setmana en un dels congressos internacionals més importants sobre assajos en fase I en càncer.
MYC: la diana del càncer
El gen MYC és considerat un dels més participatius en el procés de la majoria de tumors cancerígens. Tanmateix, es creia impossible trobar la manera de controlar-lo.
Ara, però, el fàrmac testat ha aconseguit estabilitzar-lo, evitant que promogui l'extensió de la malaltia. Omomyc es tracta d'una proteïna terapèutica que envaeix les cèl·lules fins a arribar al nucli, on localitza i bloqueja el gen MYC.
La Dra. Elena Garralda, directora de la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) destaca que l'assaig es tracta d'un gran pas en la investigació contra el càncer i descriu el MYC com «una de les dianes més buscades en el tractament de la malaltia».
«El MYC juga un paper clau en el desenvolupament i manteniment de molts tipus de càncer humans freqüents, i, fins ara, no s'ha aprovat per a ús clínic cap fàrmac que l'inhibeixi», afegeix la doctora.
22 pacients
L'assaig clínic es va iniciar l'abril de 2021, a càrrec de la Dra. Elena Garralda. En aquesta primera fase hi han participat 22 pacients que patien càncers de pàncrees, intestí i pulmó força desenvolupats.
Després de nou setmanes de tractament, vuit de dotze pacients presentaven una malaltia estable i sense cap extensió del tumor.
«Omomyc és el primer inhibidor de MYC que ha completat amb èxit un assaig clínic de fase I i està llest per passar a un assaig de fase II», assegura la Dra. Garralda.
Segons la doctora, s'ha comprovat que el fàrmac té pocs efectes secundaris i la majoria d'ells són lleus i controlables: «Aquest fàrmac és la primera miniproteïna dirigida al MYC que demostra ser capaç d'inhibir la funció d'aquest oncogèn d'una forma segura i efectiva».
Els resultats es presentaran en un congrés internacional
La Dra. Laura Soucek, codirectora del Programa de Recerca Traslacional i Preclínica i cap del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO, va treballar en la fase preclínica del fàrmac durant més de 20 anys.
Ara, la doctora ha volgut expressar el seu orgull per l'èxit que ha tingut Omomyc: «Aquestes dades que ara es presenten ens fan continuar sent optimistes i esperem que la recerca serveixi per poder portar el fàrmac a la pràctica clínica i així ajudar a millorar la supervivència dels pacients amb càncer».
Els primers resultats de l'assaig clínic es presentaran aquest dimecres en el 34è Congrés EORTC-NCI-AACR (ENA), que se celebra del 26 al 28 d'octubre a Barcelona.