La Vall d'Hebron troba un fàrmac que redueix la progressió del càncer d'ovari

El tractament aconsegueix allargar la supervivència, en un marge de fins a tres anys, del 50% de les pacients que tenen aquest tipus de càncer en estat avançat

Vall d'Hebron ha trobat un fàrmac que redueix la progressió del càncer d'ovari avançat
Vall d'Hebron ha trobat un fàrmac que redueix la progressió del càncer d'ovari avançat | CatalunyaDiari.cat

Sense cap mena de dubte, l'Institut d'Oncologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, VHIO, és un dels centres catalans on han aconseguit més avenços en el camp dels tractaments contra diferents tipus de càncer. Aquest cop, el Grup de Neoplàsies Ginecològiques del VHIO ha aconseguit un nou medicament que ajuda a augmentar la supervivència lliure de progressió de tres anys en més del 50% de les pacients amb càncer d'ovari avançat.

La revista 'New England Journal of Medicine' ha publicat els resultats de l'assaig clínic internacional, en el qual ha participat l'Hospital Vall d'Hebron, subministrant aquest nou fàrmac com a primera teràpia de manteniment després d'haver realitzat el tractament estàndard que s'aplica en els casos de càncer d'ovari avançat amb mutacions genètiques i acabat de diagnosticar.

Segons ha explicat Ana Oaknin, investigadora principal del Grup de Neoplàsies Ginecològiques del VHIO i coautora de l'estudi, aquests resultats suposen un canvi en la manera d'abordar els tractaments terapèutics de les pacients amb càncer d'ovari avançat i, amb tota probabilitat, «serà una modificació del tractament estàndard».

L'estudi ha estat dirigit per Kathleen Moore, de l'Stephenson Cancer Center de la Universitat d'Oklahoma als Estats Units, i ha demostrat que el nou fàrmac, l'olaparib, ha pogut reduir el risc de progressió de la malaltia fins a un 70% i frenar-la en més del 50%dels casos durant més de 3 anys, superant així les dades d'altres fàrmacs fets servir pel càncer d'ovari avançat.

El càncer d'ovari, el pitjor pronòstic

El càncer d'ovari és un tumor per al qual no existeixen mètodes de cribratge poblacional i, per tant, es diagnostica en fases avançades en el 80% dels casos. A Espanya cada any es diagnostica aquest tipus de càncer a més de 3.200 dones i és un dels que tenen pitjor pronòstic, tot i que no és dels més freqüents.

Generalment les pacients són diagnosticades quan el càncer d'ovari es troba en fases avançades, en estadi 3 o 4, i s'han de tractar amb cirurgia citoreductora, intentant eliminar la quantitat més gran de tumor possible i després s'han de sotmetre a quimioteràpia. Amb aquest tipus de tractament, inicialment les pacients presenten una bona resposta, però entre el 70% i el 80% d'elles recauen tres anys més tard de rebre el diagnòstic. 

«La recaiguda de la malaltia és sempre devastadora per a les pacients, per tant, el fet de poder evitar-la o retardar-la fins a tres anys des de l'acabament del tractament inicial és un gran pas endavant per a les nostres pacients», en paraules d'Oaknin.

L'assaig clínic de fase 3 va comparar els resultats d'administrar l'olaparib oralment o placebo en 391 pacients diagnosticades amb càncer d'ovari avançat durant uns 41 mesos. D'aquesta manera, l'Institut d'Oncologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha aconseguit un altre gran avenç en els tractaments contra el càncer, com ho va fer un altre dels seus equips en descobrir un fàrmac per combatre un tipus de càncer de mama a principis d'aquest mes d'octubre.


Comentaris

envia el comentari