Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Cues en una farmàcia de Tarragona.

Els farmacèutics tarragonins treuen pit de la feina feta durant l'emergència sanitària

Les 342 farmàcies de la demarcació de Tarragona han dispensat més de 900.000 mascaretes de la campanya Mascareta/Salut

La pandèmia provocada per la Covid-19 i l'emergència derivada de la caòtica situació han posat a prova a totes les persones sense discriminació. A algunes més que a d'altres, com ha estat pels sectors laborals. Tothom és conscient que entre aquests, els sanitaris  o els treballadors i treballadores dels supermercats han viscut i, sobretot en el primer cas, continuen immersos, en unes condicions límit. Però dins d'aquest sector, hi ha una sèrie de professionals probablement molt menys visibilitzats, els farmacèutics,  que més enllà de la feina quotidiana que ja realitzen, han fet un esforç extraordinari que ha estat clau en la prevenció.

Com a professionals sanitaris més pròxims a la població, els farmacèutics reinvindiquen que també han estat a primera línia des d'un front comú en què tots han actuat des dels seus àmbits. Han realitzat moltes  tasques poc visibles que han facilitat la feina als hospitals i centres sanitaris, com ara «la distribució  dels medicaments; s'han implicat en iniciatives impulsades conjuntament amb l'administració i altres entitats; i sobretot, han informat, atès i protegit els ciutadans».

Apropar els medicaments als domicilis dels pacients, una de les tasques més significatives

Una de les feines més destacades en què s'han implicat els farmacèutics ha estat en fer arribar la medicació  a la gent gran i a persones vulnerables o en risc excepcional que no podien sortir de casa. Amb la col·laboració d'algunes universitats i de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, entre altres, s'ha creat una xarxa de voluntaris  formada especialment per estudiants de farmàcia i col·legiats sense feina que recollien els medicaments i els feien arribar a les cases d'aquestes persones.

En total, gairebé 140 voluntaris han realitzat més de 770 serveis  amb què han ajudat a 150 farmàcies a tota Catalunya. Més significatives han estat les xifres de medicaments distribuïts a través de la farmàcia comunitària, que en col·laboració amb la farmàcia hospitalària quan aquesta ho ha sol·licitat, ha apropat prop de 3.000  Medicaments Hospitalaris de Dispensació Ambulatòria als domicilis dels pacients.

En aquest sentit, segons dades recollides fins al 31 de maig, les farmàcies comunitàries també han dispensat medicaments a gairebé 1.800 pacients lleus dels Hotels-Salut habilitats en diversos punts. A més, els han proveït de material sanitari gràcies a la col·laboració de la distribució farmacèutica i les donacions de diverses empreses privades.

El pla de medicació a les farmàcies ha evitat més d'un milió de desplaçaments innecessaris als centres sanitaris

La bona gestió del pla de medicació a les farmàcies, mesura implementada pel Servei Català de la Salut conjuntament amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, ha permès que els usuaris poguessin anar directament a la farmàcia per rebre els medicaments, amb o sense el pla de medicació. De manera excepcional, també s'han habilitat sistemes que han verificat i dispensat les receptes privades de manera virtual amb total seguretat. 

Cues en una farmàcia de Tarragona.
Cues en una farmàcia de la ciutat de Tarragona. | Àngel Ullate
 

Tot això, en tan sols dos mesos i mig, ha evitat més d'un milió de desplaçaments innecessaris als centres sanitaris i ha constatat, de passada, que el model de recepta electrònica establert a Catalunya permet que la xarxa de farmàcies sigui un pilar cabdal del sistema sanitari.

En aquests dos mesos i mig, des de mitjans de març fins al maig, s'han reimprès més d'1.700.000 plans de medicació —250.000 d'aquests a la regió de Tarragona—  que han permès continuar garantint l'accés i la continuïtat dels tractaments i l'obtenció de la nova medicació prescrita sense haver de desplaçar-se al CAP. Aquest procediment se seguia quan els plans no eren vigents o els usuaris no en tenien, i també per a 9.000 pacients crònics amb prescripcions de llarga durada de la regió a qui se'ls caducava.

Prop d'un milió de mascaretes distribuïdes a la regió de Tarragona

Amb l’objectiu de facilitar l’accés a les mascaretes a tota la població, en un moment en què hi havia escassetat d’aquest producte, el CCFC i el Departament de Salut de la Generalitat van impulsar la campanya  Mascareta /Salut.  A Tarragona, les 342 farmàcies de tota la regió han distribuït més de 900.000 mascaretes.  La primera ha estat sempre gratuïta per a tots els ciutadans, i les següents s'han pogut adquirir per un preu de 0,76 cèntims la unitat, sense cap marge de benefici per l'oficina de farmàcia ni per la distribució.