Actualització 11.13 hores
El departament de Salut ha explicat aquest dilluns, 16 de març, com serà el primer assaig clínic contra el coronavirus. «La prevenció continua sent l'eina més eficaç que tenim», ha exposat Alba Vergés, la consellera de Salut. «Hem de poder veure resultats agafar iniciatives científiques que tenim al nostre país per poder engegar des d’avui mateix un assaig clínic a Catalunya. Veure els resultats i si són positius, que pugui arribar a tothom», ha conclòs Vergés.
Un fàrmac per al tractament de la malària i l'artritis reumatoide i un antivíric que s'empra per combatre el VIH podrien ser l'avanç que es necessita per frenar el contagi del coronavirus. Aquest, però, no curaria la malaltia greu originada pel virus, sinó que evitaria la propagació del patogen. Així ho va proposar fa ja dues setmanes l'epidemiòleg català Oriol Mitjà i el doctor en medicina Bonaventura Clotet al departament de Salut de la Generalitat.
L'assaig ja s'ha provat en 199 casos positius de coronavirus, que prendran el fàrmac durant una setmana. Paral·lelament, un total de 2.850 persones que van mantenir contacte amb els infectats prendran el medicament de la malària durant 4 dies. «La nostra hipòtesi —explica Oriol Mitjà— és que es pot reduir la càrrega viral i, si ho aconseguim, podríem arribar a trencar la cadena de transmissió de la infecció».
El coronavirus que provoca el Covid-19 és molt contagiós i té capacitat d'infectar durant 14 dies. De fet, un recent estudi mostra que pot infectar fins i tot en la fase latent, sense que el portador tingui cap símptoma i s'adoni que està infectat. «Sabem que entre el 10% i el 20% dels contactes s'infectaran, fins a un 15% entre els més propers, els familiars», adverteix Mitjà.
D'aquesta manera es pretén aconseguir que la persona infectada deixi de ser infecciosa en menys dies, i així es frenarà la propagació del virus. «Als positius els farem un seguiment continu perquè creiem que poden deixar de ser infecciosos en 3 o 4 dies; als contactes, els mesurarem la càrrega viral 14 dies després. Sabrem molt aviat si dona resultats i en tres setmanes es podrà decidir si l'utilitzem per a col·laborar en alleugerir la contenció», afirma l'epidemiòleg.
Tres setmanes per conèixer la seva efectivitat
Els experts, finalment, estimen l'èxit en què la transmissió es redueixi entre el 15% i el 5%. Tanmateix, no se sabrà si realment funciona fins d'aquí a 21 dies. «A falta de vacuna, podria ser una mesura molt efectiva en qualsevol país, inclosos els que no tenen manera d'afrontar una epidèmia com aquesta», conclou Robert Fabregat, director de Recerca de Salut.