Dos fàrmacs pel tiroide poden causar pancreatitis aguda i malformacions al fetus

El Tirodril i el Neo-tomizol són els noms comercials dels fàrmacs que poden crear malformacions a les dones embarassades que l'utilitzen

Fármacos
Normalment es comercialitzen amb el nom de Tirodril i Neo-tomizol i poden comportar pancreatitis aguda | Catalunyadiari.cat

L'Aemps (Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris) ha alertat en una nota informativa sobre dos medicaments per tractar el tiroide, el Neo-tomozil i el Tirodril, després de documentar-se diversos casos de pancreatitis aguda relacionats amb el seu ús. L'Aemps alerta també que els medicaments poden provocar casos de malformacions al fetus en el cas de ser utilitzats per dones embarassades.

Casos de pancreatitis aguda

En la gran majoria de casos notificats de pancreatitis aguda ha estat necessari eliminar els fàrmacs donats al pacient. És per això, que demanen que se suspengui l'ús de medicaments que contenguin aquestes substàncies. Malgrat que no tots els resultats dels estudis epidemiològics són iguals, els que indiquen una major dimensió poblacional, indiquen un increment en el risc de malformacions. És a dir, s'ha demostrat que l'ús d'aquests fàrmacs augmenta les possibilitats de desenvolupar malformacions al fetus.

Embarazada
Es recomana eliminar per complet aquestes substàncies durant l'embaràs | Catalunyadiari.cat

 

Les malformacions que es poden desenvolupar al fetus, en general, poden ser: atrèsia esofàgica, part de l'esòfag que no es desenvolupa amb normalitat, anomalia del conducte onfalomesentèric, omfalocele, defectes en òrgans estomacals, malformacions craniofacials i aplàsia cutània congènita, entre altres. En cas que l'ús d'aquest tractament s'hagués de realitzar de forma imprescindible per al pacient, l'Aemps recomana l'ús d'una dosi mínima efectiva. A més, es recomana dur a terme un monitoratge matern, fetal i neonatal.

No consumir productes infantils de Modilac i Blemil per salmonel·losi

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició (Aecosan) recomana no consumir determinats lots d'aliments infantils de les marques Modilac i Blemildesprés de la detecció en Europa de casos de salmonel·losi que poden estar lligats al seu consum, cap d'ells detectat a Espanya. A una nota, l'Aecosan recorda que el passat 25 de gener es va publicar una notificació d'alerta sobre la infecció per «salmonella poona» en lactants de França associada al consum d'aquests aliments infantils de la marca Modilac, comercialitzats per l'empresa francesa Sodilac i fabricats a Espanya. 


Comentaris

envia el comentari