Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una olivera amb una branca trencada per l'acumulació de neu del temporal Filomena, en una imatge d'arxiu

Rebutgen que l'ajut pels danys del Filomena a l'olivera vagi condicionat a contractar assegurances

«No poden demanar que els productors contractin un servei que no funciona», afirmen JARC i la FCAC

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) demana al Departament d'Agricultura que «rectifiqui alguns aspectes» de la proposta d'ajuts per pal·liar els danys del temporal Filomena. En concret, consideren que les condicions i obligacions que els beneficiaris han de complir per rebre l'ajut son «un pas enrere» respecte a les propostes i peticions que el sector va presentar el mes de febrer passat. Així, consideren que «l'obligació de contractar l'assegurança dins el període de 5 anys a partir de la resolució de la concessió de l'ajut suposa un greuge important». «Més quan el propi Departament ha reconegut públicament que l'assegurança no ha donat resposta als danys provocats pel temporal Filomena» valoren.

La FCAC valora positivament que s'estableixin ajuts per ajudar als productors dels sector de l'olivera afectats pel temporal Filomena. Tot i això, reclamen que es rectifiqui la proposta que el Departament va presentar aquest dijous a la Taula Sectorial de l'Oli d'Oliva.

Així, defensen un esquema d'ajuts que no exclogui possibles beneficiaris i que prioritzi, a través d'un esquema de punts, a joves agricultors i agricultors professionals. Per altra banda, també critiquen que els ajuts vagin condicionats a la contractació d'una assegurança dins el període de 5 anys a partir de la concessió de l'ajut. «Entenem que, abans d'introduir el requisit d'obligar assegurar per poder rebre l'ajut, cal aconseguir modificar l'actual línia d'assegurança de l'olivera per tal de millorar la cobertura i ajustar-la a la realitat i necessitat del sector», justifiquen.

Finalment, la FCAC assegura que continuarà insistint i treballant conjuntament amb el DARP per tal que també s'habilitin ajuts per a cooperatives i almàsseres afectades pel temporal. «El sector està prou castigat com per poder suportar les mateixes despeses però amb molta menys producció amb una pèrdua important d'ingressos», indiquen.

JARC afirma que el servei de les  assegurances «no funciona»

Per la seva banda, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) també es mostren contraris a la proposta d'ajut pels danys provocats pel temporal Filomena en l'olivera que va fer el Departament d'Agricultura en la Taula Sectorial de l'Olivera ja que «obligaria a assegurar els cultius a tots aquells que sol·licitin l'ajut». Abans, però, caldria que Enesa i Agroseguro revisin les condicions de les assegurances, a partir de les indicacions que la Taula de Treball d'Assegurances li traslladarà per consens del sector. «No poden demanar que els productors d'olivera contractin un servei que han pogut comprovar després del temporal que no funciona», assenyalen des de JARC. «Les indemnitzacions que han rebut els agricultors han estat molt minses», afegeixen.

JARC considera un «greuge» que Agricultura prevegi descomptar de l'ajut l'import que han rebut els damnificats per part de les asseguradores, com a mitjana, entre 25 i 30 euros per hectàrea. D'aquesta manera, «s'està penalitzant als productors que han actuat de la forma més previsora, invertint per minimitzar els riscos», segons l'entitat.

Els representants en la Taula d'Assegurances, en la qual també participa JARC, hauran d'arribar a un consens sobre les noves condicions que haurien de tenir aquestes per tal de traslladar-les posteriorment, a través d'Agricultura, a Enesa i Agroseguro perquè les tinguin en compte.

JARC va denunciar que l'asseguradora només havia cobert un percentatge «baixíssim» de les pèrdues en els cultius d'olivera, especialment en els superintensius i de regadiu. Segons Lluís Gaya, cap sectorial d'Olivera de l'entitat agrària, això respon al fet que, per una banda, «Agroseguro va valorar els danys a la baixa» i, per altra, a «les elevades franquícies que estableix l'assegurança, que faran que molts pagesos no hagin cobrat res  o, en algun cas, hagin rebut imports insignificants, que no cobriran ni de lluny el dany real que hi ha a les finques».

Gaya assenyala que el sistema de peritatge actual dels danys «penalitza els cultius més productius, com són els de superintensiu i de regadiu». En el cas de les intenses nevades que es van produir al gener, els arbres d'aquests tipus de plantacions, en ser més frondosos, «van ser els que van rebre un impacte més fort per l'acumulació de neu, però en canvi, el càlcul per valorar la indemnització es fa amb el coeficient més baix». «Si per als cultius de secà s'aplica un coeficient de l'1, en el cas del reg seria un 0,70 i en els superintensius 0,50», explica el responsable de l'Olivera de JARC.