ÚLTIMA HORA

🚨 Evacuen d'urgència una fàbrica que produeix la vacuna d'AstraZeneca al Regne Unit

La febre: causes, símptomes i remeis per fer-la baixar

Per als nens i nadons, pot ser especialment complicada

.
Què és la febre? | Cedida

El cos humà té diverses formes d'alertar-nos que necessita alguna cosa o quan les coses no estan anant com haurien d'anar. Les inflamacions, les erupcions de la pell o la febre són diversos signes que ens alerten que està passant-li alguna cosa a l'organisme, i cal que hi parem atenció.

 

La febre, en particular, és un dels símptomes més habituals en un gran nombre d'afeccions i malalties físiques. Per això, avui volem parlar més en profunditat de què és exactament la febre, quines causes l'originen, quins símptomes provoca i com es pot tractar per mirar de posar-hi remei.

 

En què consisteix la pirèxia o febre?

A nivell clínic, la febre es coneix amb el nom de pirèxia, i es refereix a una condició de salut temporal en què el cos adquireix una temperatura més alta de la normal perquè el punt d'ajust de la temperatura corporal s'incrementa a causa d'algun virus, infecció o malaltia.

 

Tot i que la temperatura corporal que és normal no té un límit estable, podem dir que es mou entre els 37 i els 38 graus centígrads, tot i que hi ha persones que tenen límits ben diferents sense que això necessàriament vulgui dir que tenen alguna malaltia a nivell físic.

 

En el moment en què es produeix un increment en el punt d'ajust de la temperatura del nostre cos, els músculs pateixen diverses contraccions i comencem a sentir fred. En resposta a això, el cos genera més escalfor i fa un esforç més gran per tal de mantenir-la. Quan el punt d'ajust torna a ser normal, l'individu percep l'escalfor típica de la febre, es posa vermell i comença a suar més.

 

En les persones adultes, tot i que la febre pot causar incomoditat normalment no constitueix una raó per preocupar-se si no és que supera els 39 graus centígrads de temperatura. En aquest punt, es poden produir atacs de febre. Això no obstant, cal tenir present que, en els nadons i els nens, la febre lleugera pot ser símptoma d'infecció greu

 

Hi ha diverses condicions que tenen la capacitat d'originar una resposta febril, des de les que són menys greus fins a les que podrien representar una veritable amenaça per a la vida, com ara les infeccions bacterianes, els efectes secundaris que poden originar alguns medicaments, les infeccions virals, etc.

 

Tot i que la febre lleu no necessàriament requereix tractament sempre, la inflamació, el dolor i altres símptomes que hi estan relacionats poden molestar molt, i els medicaments com el paracetamol o l'ibuprofè poden contribuir molt a mitigar-los. Tanmateix, si l'afectat és un nadó, un nen o algú que té un problema mèdic, és aconsellable que es visiti un metge.

 

La febre és un símptoma molt habitual de les malalties, i les estimacions apunten al fet que al voltant del 30% de les visites que es fan al pediatra es vinculen amb la febre, i que aproximadament el 75% dels adults que estan malalts pateixen algun grau de febre.

 

És molt habitual tenir febre quan s'està malalt
És molt habitual tenir febre quan s'està malalt | La Opinión

 

Quins signes i símptomes la caracteritzen?

A banda de caracteritzar-se per una sensació de calor, en funció de quina sigui la seva causa la febre pot presentar altres signes i símptomes, com ara:

 

 • Calfreds

 • Mal de cap

 • Més sudoració del normal

 • Irritabilitat

 • Sensació de debilitat generalitzada

 • Deshidratació

 • Disminució de la gana

 • Dolor muscular

 

En els casos de febre molt alta, de 39 graus centígrads o més, poden produir-se convulsions i al·lucinacions. Es tracta d'un rang de temperatura que en el cas dels nens és més baix, perquè poden patir convulsions relacionades amb la febre d'una manera més fàcil.

 

Principals causes

Quan l'hipotàlem, per una causa subjacent, modifica el punt d'ajust de la temperatura corporal i aquesta augmenta d'una forma considerable, la febre fa la seva aparició. 

 

Malgrat que la temperatura del nostre cos podria canviar en funció del moment del dia —al matí normalment és més baixa i a la tarda i la nit normalment és més alta—, hi ha diverses afeccions que poden arribar a produir una alteració en aquest punt d'ajust.  

 

Tot seguit, et mostrem un recull de les causes més habituals de la febre:

 

 • Els virus

 • Les infeccions de tipus bacterià

 • L'esgotament originat per una calor excessiva

 • Les afeccions de tipus inflamatori com ara l'artritis reumatoide

 • El consum d'antibiòtics

 • Determinades vacunes

 • Els medicaments emprats per al tractament de les convulsions o de la pressió arterial elevada

 • La presència de tumors malignes

 

En alguns casos poc comuns, fins i tot, podria ser que no es tingués la capacitat de determinar la causa concreta de la febre.

També et pot interessar: El baloxavir marboxil fa passar la grip en només un dia

Remeis i tractaments per a la febre

En cas que la febre no es presenti amb algun altre símptoma, en general els individus és possible que no requereixin cap tractament. Això no obstant, si la febre origina molèsties és interessant visitar un metge que ens expliqui exactament per què en tenim i, si cal, que ens proporcioni un tractament. Els medicaments més efectius a l'hora de reduir la febre són els següents:

 

 • Ibuprofè

 • Paracetamol o acetaminofèn

 • Naproxèn

 • Aspirina o àcid acetilsalicílic

 

Volem remarcar, però, que aquests medicaments no sempre van bé en tots els casos. L'estat de salut i l'edat que té el pacient amb febre determinaran l'elecció que faran d'un o de l'altre. Per aquesta raó, aconsellem que es miri d'evitar l'automedicació i que, sempre que es pugui, es demani consell al farmacèutic o al metge abans d'administrar-los.

 

Pel que fa als remeis casolans que es poden utilitzar per tal de combatre contra la febre, hi ha diverses recomanacions i mesures que serveixen per ajudar a fer que l'individu pugui sentir-se més còmode quan té febre. Tot seguit us proporcionarem tres consells que us ajudaran a fer baixar la febre.

 

Descansar tant com es pugui

Quan es té febre, el descans és primordial per ajudar a la recuperació. El fet de dur a terme alguna activitat física podria fer que la temperatura del cos s'incrementés i, per tant, el pacient podria veure com el seu estat de salut es deteriora.

 

Estar fresc

És interessant que la persona es mantingui fresca i còmoda i que l'ambient també estigui fresc, i per això sol anar molt bé fer servir roba que sigui lleugera, fer servir només un llençol o una manta prima per dormir, banyar-se amb aigua tèbia —i mai freda— o recórrer a l'ajuda d'un ventilador perquè ens ajudi a fer que circuli l'aire.

 

Procurar hidratar-se

Sovint, la febre comporta que es perdin líquids i les persones es deshidratin. Per aquesta raó, resulta molt important beure una gran quantitat d'aigua i d'altres líquids com per exemple brou, suc o sèrum i evitar totes aquelles begudes que poden fer-nos deshidratar, com ara la cafeïna o l'alcohol.

 

 

Referències bibliogràfiques:

 • Barone, J. E. (2009). Fever: Fact and fiction. Journal of Traumatology, 67(2): 406–409.

 • Kiekkas, P., Aretha, D., Bakalis, N., Karpouhtsi, I., Marneras, C. i Baltopoulos, G. I. (2013). Fever effects and treatment in critical care: literature review. Australian Critical Care, 26(3): 130–135.


Comentaris

envia el comentari