Aquest dissabte encetarem un nou mes, el febrer, un mes considerat dels més freds de l’any juntament amb el gener. El febrer, mes situat al mig de l’hivern, ens té més aviat acostumats a temperatures baixes i també a nevades al Pirineu. Serà així també aquest 2020?
Enguany, els mapes del temps a mitjà termini no ajuden a aquestes expectatives de fred, ni de neu, ni de pluja. Sembla que el temps poc humit i més aviat calorós ens acompanyarà, ja que els models pronostiquen un ambient poc hivernal.
Malgrat aquesta tendència càlida i seca dels models meteorològics estacionals, sempre es poden donar situacions fora d’aquests pronòstics. El temps pot acabar canviant, ja que cal remarcar que aquests models donen una idea de tendència, però el que acabarà marcant el temps final del febrer seran si arriben o no borrasques, fronts i aire freds.
Febrer càlid...
Així és, poc fred a la vista. Els models donen una tendència de temperatures altes. Cada cop sembla que aquesta tendència serà el normal, a causa del canvi climàtic i de l’ascens de la temperatura arreu del planeta, però el que auguren els mapes pel febrer queda una mica fora de lloc.
Si mirem el mapa, veurem com sobre Catalunya predominen els colors vermellosos foscos, que representen una anomalia positiva de la temperatura entre 2º i 3º per sobre la mitjana. La part catalana on no faria tanta ‘calor’ seria al sud, al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, on l’anomalia se situa entre 1º i 2º.
Això no voldrà dir que el fred no arribarà al nostre territori. Es podrien donar alguns episodis puntuals de fred, però la tendència, segons el model americà, és que en general, la temperatura mitjana quedarà alta aquest febrer, i sembla que la primera ‘calorada hivernal’ arribarà la setmana vinent amb temperatures que podrien passar dels 20º a molts indrets del litoral i del prelitoral, tot i que ràpidament els termòmetres tornaran a recular.
...febrer sec!
Pel que fa a la pluja, tampoc hi ha molt optimisme. Després d’un episodi de molta pluja aquest mes de gener amb l’arribada de la borrasca Glòria, el febrer apunta a un mes poc humit, i en conseqüència, amb poques nevades.
En aquest sentit, respecte a la mitjana climàtica, al Pirineu i Prepirineu central és on es veurà més perjudicat per la manca de precipitació, amb una reducció de pluja al voltant del 80%, mentre que a la resta del territori es preveu menys sequera, amb un dèficit entre el 20 i 40%.
Però cal no oblidar, de la mateixa manera que amb les temperatures, és només una tendència i que podrien haver-hi canvis importants amb casos aïllats que facin revertir aquesta tendència seca del mes de febrer.
I Europa?
En el cas del continent europeu, latendència de temperatures altes encara es veurà més agreujada. Arreu del territori l’anomalia de temperatura serà positiva, amb un augment dels termòmetres de fins a més de 4º a l’est d’Europa.
La precipitació, en canvi, presenta una tendència més habitual, amb pluges més abundants al nord i nord-oest d’Europa, marcat segurament, pels fronts atlàntics que són els encarregats de dur les pluges abundants en aquests sectors. A l’altra cara de la moneda, els països del sud i mediterranis seran els que patiran un febrer més sec de l’habitual.