Una dona netejant una taula a la terrassa d'un local de la ciutat de Lleó

FECASARM acusa al Govern «d'arruïnar» la restauració amb les noves restriccions

A parer seu, les mesures imposades són «arbitràries, desproporcionades, ineficaces i contraproduents»

La patronal de l'oci nocturn FECASARM ha acusat la Generalitat «d'arruïnar el sector de la restauració» i ha qualificat les noves mesures anunciades aquest divendres «d'inacceptables». A parer seu, les restriccions imposades als bars i restaurants són «arbitràries, desproporcionades, ineficaces i contraproduents» i suposaran «la ruïna definitiva de l'hostaleria catalana». 

Per tot plegat, FECASARM ha anunciat que demanarà una reunió urgent amb la Generalitat i que si no hi ha una rectificació, estudiarà impugnar-les davant el TSJC i demanar mesures cautelars urgents. «Els bars i restaurants són espais segurs i només calia actuar contra els excessos i les activitats il·legals, que ara augmentaran», sosté a través d'un comunicat.

Segons FECASARM, «les activitats de restauració no han estat mai el problema ni la causa de l'empitjorament dels indicadors de la pandèmia i així ho avala la darrera actualització de les dades de la pandèmia feta pública pel Ministeri de Sanitat».

La viabilitat econòmica del sector depèn de la franja nocturna

Destaca que l'última actualització emesa pel Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat conclou que només «un 0,6% dels nous brots notificats han tingut origen en l'àmbit de la restauració, xifra que disminueix fins a un 0,4% si parlem de casos». 

«Aquest percentatge constitueix únicament un 2% dels nous brots notificats amb origen en l'àmbit social, sent que més del 80% dels mateixos provenen de reunions de familiars i amics, les quals encara augmentaran més ara amb les noves restriccions horàries perquè la gent soparà i es reunirà en llocs molt menys segurs», afirma.

«És evident que aquesta nova restricció horària per franges erradicant del tot l'àpat del sopar és una total irresponsabilitat», critica la patronal de l'oci nocturn. «El virus no es transmet més en funció de l'hora de tancament de les activitats ni existeix cap base científica que recolzi que tancant abans les activitats legals hi ha menys transmissió del virus», sosté el president de FECASARM, David López.

La patronal assegura que la viabilitat econòmica de la restauració i l'oci nocturn depèn en més d'un 60% de la franja nocturna i adverteix que amb les restriccions anunciades aquest divendres les reunions i les festes il·legals «es multiplicaran encara més».

No hi ha «cap voluntat» d'ajudar al sector

A parer seu, «hi ha molts els avenços tecnològics i científics que es podrien aplicar abans que les restriccions arbitràries i desproporcionades anunciades» aquest divendres com «tests ràpids, apps de control, registre d'assistents, sistemes de ventilació d'oxigenació cel·lular amb nanofiltratge de partícules, revisió i control d'aforaments».  A més critica que «els ajuts econòmics aprovats fins ara són del tot insuficients per garantir la viabilitat i supervivència de la majoria d'empreses».

Segons el secretari general de la FECASARM, Joaquim Boadas, «no hi ha cap voluntat política d'ajudar al nostre sector, ningú s'esforça el més mínim per buscar alternatives a les restriccions desproporcionades que s'imposen arbitràriament i els dirigents que les aproven no són conscients dels danys col·laterals que comportaran, ja que, aquestes mesures, afecten milers de famílies que es veuran abocades a la ruïna i que ja tenien les seves previsions i compres fetes i això arrossegarà a milers de proveïdors i productors».