Veïns de Lleida asseguts a la terrassa que el bar Beat ha muntat a l'avinguda Doctora Castells de Lleida

La Fecasarm celebra la reobertura de la restauració al vespre

El sector considera que la mesura «arriba massa tard» i que cal reactivar la restauració nocturna

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha celebrat l'anunci del Procicat de permetre la reobertura de la restauració nocturna a partir del 9 de maig tot i considerar que «arriba massa tard» i que «l'horari és insuficient».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

En un comunicat, també ha lamentat que el Govern no faci «cap esment al sector de l'oci nocturn» i ha assegurat que la reactivació dels sopars i de les sales de festa i discoteques amb mesures de seguretat «és l'única fórmula eficaç per lluitar contra els contagis entre la gent jove». D'altra banda, l'organització empresarial ha anunciat que impugnarà el toc de queda que vol impulsar la Generalitat un cop aixecat l'estat d'alarma perquè seria «inconstitucional i ineficaç»

Afegeixen que «una Comunitat Autònoma no pot limitar un dret fonamental, ni per llei», i asseguren que si el confinament nocturn s'aprova, no serà validada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La federació en defensa dels interessos de restauradors i empresaris de l'oci nocturn ha considerat, a més, que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut «implícitament» que les mesures preses fins ara pel Govern «han fracassat» i que la millora de la situació ha sigut «només gràcies a la bona evolució de la vacunació».

La Fecasarm ha insistit que el tancament anticipat de les activitats legals provoca un «efecte advers» ja que promou que la gent es traslladi a «festes il·legals en espais inhòspits i sense mesures sanitàries». Per això, consideren que cal ampliar l'horari les activitats legals «i no limitar-los ni aprovar cap nou toc de queda».

La restauració noctura, punt clau per a la recuperació del sector

Joaquim Boadas, secretari general de l'organització creu que «cal reactivar urgentment la restauració nocturna amb l'horari normal de funcionament i de manera progressiva l'oci nocturn, ja que, amb les corresponents mesures de seguretat s'ha demostrat que són espais del tot segurs». A més, Boadas afirma que cal «implementar l'obligatorietat dels tests previs per accedir als locals legals» per detectar casos asimptomàtics.

En aquest aspecte des de la Fecasarm proposen una triple fòrmula consistent en test o auto-test previs, codis QR per accedir i aparells de desinfecció d'aire i superfícies per ionització, amb el que es garantiria un 99,9% de seguretat en l'interior d'aquests espais, fins i tot sense mascareta.