Felip VI no va venir a Barcelona per la proximitat de la 'sentència Torra' i l'aniversari de l'1-O

El ministre de Justícia ha justificat la decisió del govern espanyol «perquè hi havia raons que desaconsellaven la presència del monarca»

El rei Felip VI parlant en l'acte d'homenate a les víctimes de la Covid-19
El rei Felip VI no va assistir el passat divendres a l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges a Barcelona. | Europa Press

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha explicat aquest dilluns que el govern espanyol va suggerir al president del CGPJ, Carlos Lesmes, que canviés la data de l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges a Barcelona per no fer-la coincidir amb la sentència i la proximitat amb l'aniversari de l'1-O, però que aquest va preferir mantenir-la. En aquest sentit, el ministre de Justícia ha negat que hi hagi cap «tensió» amb la Casa Reial i ha assegurat que només «hi ha hagut una decisió que es va adoptar perquè hi havia raons que desaconsellaven la presència» del monarca.

En una entrevista a RNE, «hi havia raons que qualsevol ciutadà pot entendre» que són «elements de la convivència com la imminència de la sentència i de l'1-O». «El govern té l'obligació de vetllar per la seguretat i la convivència i aquest acte es podia fer uns dies després sense aquesta tensió». En aquest sentit, ha recordat que no va ser convidada la consellera de Justícia, Teresa Jordà, i que faltaven vuit vocals. «Crec que cal sortir de la tensió perquè prou problemes reals tenim com per a incrementar-los», ha dit.

Així mateix, ha volgut treure transcendència a la conversa telefònica entre Felip VI i Lesmes que aquest últim va fer pública. «No sé el que es va parlar entre el rei i Lesmes, el que tinc clar i em quedo és el que va dir la Casa Reial», sobre el fet que havia estat una mera conversa protocol·lària.

El ministre demana a Lesmes que no nomeni nous vocals del CGPJ

El xoc entre el govern espanyol i el CGPJ es pot incrementar dimecres, quan l'òrgan de govern dels jutges nomenarà nous vocals. Segons Campo, el fet que Lesmes evités fer aquests nomenaments seria «una mesura de suport a la renovació» del CGPJ.

En aquest marc ha obert la porta a reformes legals per evitar que el CGPJ continuï enrocat per la manca de voluntat del PP de renovar els seus membres. Segons ha apuntat,  «se li pot donar una volta per reforçar i reduir el nombre de jutges que poden accedir a les cambres». «Es pot crear una comissió Congrés-Senat per avaluar currículums» i «hem de plantejar si és possible articular un mecanisme de devaluació de les competències quan s'està en funcions».


Comentaris

envia el comentari