Fernando Simón considera que l'evolució de la pandèmia «és bona»

L'expert, a més, indica un important descens en les defuncions

L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere
Fernando Simón celebra «una estabilització i fins i tot un lleuger descens» en el nombre de morts | Europa Press

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha assenyalat que l'evolució de la pandèmia de Covid-19 «és bona» a Espanya, gràcies al descens sostingut de casos observat en les últimes setmanes, i ha celebrat que «s'està començant a observar una estabilització i fins i tot un lleuger descens» en el nombre de morts.

A escala general, l'epidemiòleg del ministeri de Sanitat considera que «la pandèmia està evolucionant amb una tendència descendent». «Però no sabem si s'estabilitzarà o pujarà com ha ocorregut en altres ocasions», ha puntualitzat.

Simón ha indicat que l'evolució dels contagis és «bona», la qual cosa està tenint el seu efecte en la pressió assistencial. Per exemple, s'ha baixat del 30 per cent d'ocupació de pacients amb Covid-19 en unitats de vigilància intensiva (UCI).

Les comunitats autònomes han notificat aquest dilluns al ministeri de Sanitat 25.886 nous casos de Covid-19 durant el cap de setmana, la qual cosa suposa una xifra molt inferior respecte als 38.273 del cap de setmana anterior i una continuació de la bona tendència de les dades de contagis. De fet, la incidència acumulada en els últims 14 dies per 100.000 habitants se situa en 374, enfront de 419 el divendres i 470 el passat dilluns.

No obstant això, en l'informe d'aquest dilluns s'han afegit 512 noves defuncions, en comparació amb els 328 del divendres i 484 del dilluns passat. Això suposa la segona xifra més alta en un cap de setmana en tota la segona ona, juntament amb les 512 defuncions registrades el dilluns 9 de novembre, fa dues setmanes.

Les defuncions són l'«únic indicador que descendeix»

Simón ha lamentat que «malauradament» es continua produint un nombre alt de morts, però ha observat una lleugera tendència a la baixa. «Sabem que és l'únic indicador que descendeix. Però ja estem començant a observar una estabilització i fins i tot un lleuger descens en el nombre de morts», ha explicat en roda de premsa aquest dilluns.

L'expert també ha valorat el «molt alt» esforç diagnòstic de les comunitats autònomes per a detectar positius. «Continuem estant en 2.200 proves setmanals, un rang molt alt en l'àmbit europeu, amb algunes comunitats fins i tot en 3.000 i altres, com Astúries, en 4.000. L'esforç diagnòstic es manté. Malgrat que el nombre de proves és molt alt, la positivitat segueix estabilitzada o baixant, ja que actualment és de l'11,1 per cent, gairebé dos punts menys en els últims deu dies», ha detallat.


Comentaris

envia el comentari