Fernando Simón explica per què no han recomanat fer servir mascaretes abans

Ha defensat també que Sanitat no va subestimar el virus

Fernando Simón en la roda de premsa sobre les novetats del coronavirus a Espanya el 16 de maig del 2020
Fernando Simón explica per què no han recomanat fer servir mascaretes abans | CatalunyaDiari

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va assenyalar aquest dimarts, 19 de maig, que en la reunió mantinguda els dies 18 i 19 de febrer a Estocolm pel Centre de Prevenció de Malalties Infeccioses de la Unió Europea, a la qual va assistir personalment, es va valorar quines mesures «eren realitzables» per a prevenir la transmissió del coronavirus a Europa. «No les que ens agradaria tenir, sinó les que podíem utilitzar», ha afegit. 

«Es va valorar quines mesures eren realitzables per a prevenir la transmissió als països amb el nivell de transmissió que hi havia en aquest moment. Les mesures de prevenció i control han de ser factibles, que es puguin dur a terme», ha explicat en la roda de premsa des de Moncloa. 

No es podia recomanar mascaretes al febrer perquè no n'hi havia

En aquest sentit, ha asseverat que en aquest moment concret es vivia ja el bloqueig de les exportacions des de la Xina de matèries com a màscares quirúrgiques, i això, atès que aquest país era el pràcticament l'únic fabricador, «generava un important problema per als països europeus a l'hora de donar recomanacions d'ús d'un equipament que amb prou feines estava disponible en tot l'entorn europeu».

Simón ha afegit que més tard es va poder comprovar la situació en la qual va posar a la UE la restricció de les exportacions xineses, però ha afegit que era una decisió comprensible «davant la necessitat que tenien» perquè estaven en el moment «àlgid» de l'epidèmia.

Ha explicat a més que després altres països van seguir aquesta mateixa política, per exemple amb les proves PCR o amb els reactius relacionats amb el diagnòstic en pacients.

Així, Simón ha negatque en aquesta reunió de febrer se subestimés al virus, i prova d'això és que «es va modificar l'agenda perquè fos monogràfica per al coronavirus».

El doctor ha insistit que en la mateixa reunió es va parlar de l'impacte a la Xina, de les capacitats del virus, d'aspectes relacionats amb mesures de salut publica, de mesures aplicables a la mobilitat de les persones i d'aspectes de detecció en viatgers.


Comentaris

envia el comentari