Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fernando Simón, en una compareixença a la Moncloa

L'amarga història de Fernando Simón: una infància sense mare

Malgrat això, mai va ser un impediment per què es convertís en un professional de la medicina

La trajectòria de Fernando Simón és llarguíssima | Catalunya Diari

Fernando Simón,director des del 2012 del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, és l'home que cada dia ens informa sobre l'estat d'Espanya davant el coronavirus en els mitjans de comunicació. Però, què sabem sobre ell?

Simón va néixer a Saragossa el 1963. És un dels sis fills que va tenir Antonio Simón, reconegut psiquiatre  a Saragossa, amb la seva dona Mariluz Soria. Segons han declarat al mitjà 'El Español' coneguts de la família, els fills del matrimoni van resultar: «molt formalets, molt bons. Mai van fer un soroll».

Segons afirma el citat mitjà, la família es desplaçava a Casp durant les vacances i tots ells, els sis germans, van ser educats en escoles de l'Opus. Els germans en una escola per a nens —el Montearagón— i les germanes en una escola per a nenes —el col·legi Sansueña—. Per ser específics, Fernando Simón pertany a la promoció de 1981, any en què va ingressar a la universitat.

Residien en una bona zona de la capital aragonesa, al Passeig de Sagasta, en un edifici amb pisos molt espaiosos, tant que a més d'habitatge, Antonio Simón, cap de família, passava consulta mèdica als seus pacients.

Si hi ha alguna cosa que vincula tots els germans, més enllà de tenir els mateixos pares, és la passió per la medicina. En particular, Fernando Simón va estudiar a la universitat pública i va obtenir una llicenciatura a finals dels '80.

Després d'acabar els seus estudis, els seus primers passos van ser fent substitucions a localitats petites i pobles de la província d'Osca. També cobria urgències domiciliàries a la seva ciutat natal, segons 'El Español'.

Poc després de llicenciar-se, va viatjar a Àfrica on, en moltes ocasions, va realitzar tasques sanitàries de voluntariat. Va passar per països com Somàlia, Moçambic, Togo  o Tanzània, entre d'altres, ja que va romandre al continent africà durant vuit anys.

Durant aquest temps també va marxar Anglaterra durant dos anys a formar-se, i posteriorment, va anar a Sud-amèrica, més concretament a l'Equador i Guatemala. Hi va estar fins als inicis de l'any 2000.

Va passar a París, i va exercir com a epidemiòleg  a l'Institut de Vigilància Sanitària. Va ser l'any 2003 quan va tornar a Espanya, a Madrid, i va muntar la  Unitat d'Alertes i Emergències de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica.

No va ser un estudiant brillant

Segons la font esmentada, Fernando Simón no va resultar ser un estudiant brillant, com sí que ho va ser el seu pare. Amb tot, la trajectòria de l'actual membre del Ministeri de Sanitat ha resultat extraordinària. Les referències que s'han tingut sobre Simón de l'entorn en el qual ha treballat al llarg de la seva carrera en la medicina són molt bones, en part gràcies als seus coneixements i la seva gestió.

Malgrat això, la crítica sobre la gestió del govern amb el coronavirus  a Espanya, dos mesos després de les seves primeres aparicions, ha estat prou negativa. Pot ser lògic, ja que és la persona que més ha sortit davant la premsa a informar sobre la situació diària davant el virus.

Una de les últimes polèmiques que l'ha afectat és haver treballat amb Yolanda Fuentes, exdirectora general de Salut Pública de la Comunitat de Madrid, qui va dimitir per voluntat pròpia per no voler avalar la petició de la comunitat per passar a la fase 1.

Una altra de les seves grans polèmiques, i que l'ha posat en dubte davant moltes persones, van ser les declaracions que va fer a l'inici de la pandèmia, quan va dir que: «Espanya  tindrà, com a molt, algun cas diagnosticat de coronavirus». Poc després, declarava que: «Encara no s'ha assolit el pitjor».

El significat de Casp per a Fernando Simón

Com hem dit anteriorment, Fernando Simón i tota la seva família han estiuejat a la petita localitat de Casp —9.000 habitants—. Però quan tenia poca edat, la seva mare va morir d'un càncer. En aquell moment van entrar en la vida dels germans la figura dels avis.

L'avi de Fernando Simón, també anomenat Antonio Simón, com el seu pare, era veterinari i va suposar un gran suport per a ell i els seus germans. Segons 'El Español', el seu avi va dir en més d'una ocasió, entre rialles, que el seu estat era relativament bo: «Sense tensió, ni colesterol  ni res, però amb sis néts a càrrec nostre».

Fernando va heretar l'amor  per la medicina del seu pare, però part dels seus germans van heretar l'amor per la medicina animal, com el seu avi, i són veterinaris. Un altre dels seus germans, el menor, va seguir també els passos dels seus antecessors i va estudiar coneixements de farmàcia.

Les seves dues germanes també van estudiar, però no estudis de caràcter mèdic ni sanitari. Una d'elles és empresària, mentre que l'altra és professora d'Educació Física.

Tenen un xalet familiar on segueixen coincidint molts dels germans a la localitat de Casp. Quan eren petits i quan els compromisos acadèmics  de les escoles de l'Opus li ho permetien, viatjaven de pressa a Casp, d'on diuen d'ells que: «Són una família molt maca».

La tragèdia no es volia separar d'Antonio Simón, el pare dels germans. Després de casar-se amb la seva segona dona, aquesta també va morir poc després de contraure matrimoni. Finalment, va trobar una dona que li va aportar moltíssima felicitat, amb qui es va casar i continua sent habitual veure'ls en esdeveniments culturals a Saragossa.

Segons el citat mitjà, quan Fernando Simón, avui dia, es refereix a la seva família, inclou a la dona del seu pare com «els nostres pares». Veïns de la localitat diuen sobre ells que: «S'entenen tots molt bé, s'organitzen molt bé».

Afegeixen que la família segueix compartint l'habitatge que, a inicis dels 70, el seu pare va construir a Casp quan atenia pacients del Centre Psiquiàtric.

Amants de l'esport aquàtic

Fernando Simón és amant dels esports aquàtics. De fet, sempre que pot practica surf de vela al club nàutic de Casp, com els seus germans.

Però si hi ha una cosa que és absolutament sagrada per a tots els membres de la família és l'aniversari d'Antonio Simón, el pare de família. Segons ha relatat l'amo del bar on es reuneixen per a la cita: «Es reuneixen més de trenta persones. És un gran dinar per a tota la família. S'ajunten tres o quatre generacions per celebrar-ho».

Un veí ha afegit que: «Fernando és molt bona gent, molt bona persona. Em molesta quan llegeixo coses, que es fiquen amb ell. Qui es fiqui amb ell és perquè no el coneix». «És un home especial, és molt intel·ligent, molt constant, molt treballador, per a tot», reconeixia un veí a 'El Español'.

Actualment Fernando Simón està casat amb María Romay-Barja, community manager de la Xarxa d'Investigació Cooperativa en Malalties Tropicals (RICET) a l'Institut Carlos III. Tenen fills en comú i solen practicar el bàsquet.

Fernando Simón a Espanya

La imatge de Fernando Simón en el seu entorn és molt bona, però per als espanyols i per part dels dirigents polítics d'aquest país, sempre quedarà la frase que va dir hores abans de la Manifestació del 8 de març, el Dia de la Dona, quan va dir que si el seu fill li preguntés si podia anar a la manifestació, li respondria que «fes el que volgués».

Fa dues nits, Teresa Ribera, vicepresidenta quarta del govern va manifestar a 'La Sexta' que: «vam reaccionar tard; no vam ser conscients del que teníem davant fins a la nit del 8 al 9 de març».

Ara, el primer objectiu que té Fernando Simón és intentar reduir al màxim el contagi  i la mortalitat  que té el coronavirus a Espanya. Esperem que ho aconsegueixi ràpidament mitjançant les mesures que es van aprovant.