Fernando Simón, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, reapareixia en les darreres hores. I ho feia per comunicar una mesura que feia molt de temps que esperaven els espanyols i que afecta l'ús de la mascareta.
Concretament, va anunciar que «aviat» deixarà de ser obligatòria en tots aquells espais on encara es requereix la seva ocupació. És el cas de les farmàcies, centres de gent gran i hospitals. En qualsevol cas, va demanar prudència i responsabilitat a la ciutadania.
Així mateix, va posar el focus sobretot en aquells que presentin alguna mena d'infecció respiratòria, ja que els va emplaçar a continuar portant-la per evitar contagis. La importància d'aquesta protecció va reivindicar-la en una trobada amb periodistes abans de participar en una jornada sobre salut laboral a Santander.
El fet que exercís de portaveu del Govern durant la crisi del coronavirus va reivindicar les lliçons apreses durant la pandèmia. Va insistir que la mascareta no només serveix per contenir el virus, sinó també per protegir la resta de persones de les infeccions respiratòries. Per això posava molt èmfasi en la necessitat de fer-les servir quan es presentin símptomes d'una malaltia d'aquestes característiques.
A més, no entén que «a una persona que es posa una mascareta quan té tos se'l miri malament». Segons la seva opinió, hauria de ser tot al contrari, caldria «agrair-li que eviti el risc per als altres». Cada cop són menys les persones que recorren a la mascareta davant l'escassa incidència que ja presenta el coronavirus.
Molt aviat se n'eliminarà l'ús a les farmàcies
Fernando Simón va avançar que l'ocupació obligatòria de la mascareta a les farmàcies «s'acabarà aviat». Sobretot pensant en aquelles que es trobin sanes i que no en necessitin.
L'expert, per part seva, es mostra partidari de prolongar el seu ús en centres sanitaris i sociosanitaris. En aquests espais hi sol haver població vulnerable, de manera que «no estaria de més mantenir un temps» el seu ús, recull 20 Minutos. En aquest cas posa una atenció especial a les àrees comunes, per evitar l'entrada de virus per mitjà d'empleats i visites.
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries es mostra molt optimista respecte a la retirada definitiva. No creu que «tampoc durarà massa temps». Per això resulta crucial que la gent amb una malaltia respiratòria «garanteixi» que no contagiarà els altres.
No obstant això, la millor mesura de contenció és la mascareta. Fernando Simón insisteix en la necessitat de «mantenir aquesta cultura de protegir els altres». Si s'aconsegueix, resultarà més senzill «canviar aviat» la situació i que les mascaretes deixin de ser obligatòries.
El primer pas es va fer fa uns mesos amb l'eliminació de la mascareta al transport públic. Però, en qüestió de poc temps es podria ampliar aquesta mesura a les farmàcies. Així, incideix que a elles «hi accedeix gent malalta, però no crec que sigui un problema tan important», recull Europa Press.
El govern de Madrid va proposar la seva retirada
De moment, el Govern no ha mogut fitxa respecte a la possibilitat de retirar les mascaretes als centres sanitaris i les farmàcies. Recentment, la Comunitat de Madrid traslladava a la Ponència d'Alertes del Consell Interterritorial la necessitat de revisar aquesta mesura.
Sí, i perquè s'estudiés aquesta proposta caldria obrir un debat formal, per després portar-lo a la Comissió de Salut Pública i, posteriorment, seria la modificació del decret.
Ara queda per veure si les possibles solucions que adopta el Govern es posen en pràctica abans de l'estiu. Tanmateix, tot dependrà de la situació que hi hagi al llarg de les properes setmanes. De moment, la incidència sembla controlada i els contagis ja no causen tants estralls com al principi.