L'aventurer Marc Pascual ha explicat a la 'Ser' com recorda la setmana en què va conviure amb Fernando Simón el 1991 a Burundi (Àfrica). «Era com cinc metges en un de sol», ha manifestat durant l'entrevista.
Pascual ha explicat que després d'arribar a Tanganika va perdre un vaixell que sortia un cop per setmana. Allà va conèixer a l'Eduard, que li va recomanar que anés fins a un poblat anomenat Ntita per passar el Nadal al costat d'un desconegut Fernando Simón.
En un article de 'Diari de l'Alt Aragó' va explicar com va ser la primera vegada que va veure a Simón: «Em va obrir la porta la serventa, però em va dir que el doctor no era a casa. Com era blanc i potser va pensar que era algú de la família, em va fer passar dins a esperar-me».
Atenia fins a 200 pacients diaris
Poc després arribava Simón a casa seva, on li s'esperava Pascual, al qual no havia vist mai abans. En pocs minuts, tot i no conèixer-se, Fernando Simón el va convidar a passar a casa tot el temps que necessités. Així, Marc va conviure en el mateix domicili que Fernando Simón durant una setmana.
Durant aquesta setmana va poder comprovar quin era el ritme de vida de Simón durant la seva estada com a metge al país africà. «Esmorzava, portava a les infermeres a les diferents comunes a les 6 perquè fessin la seva campanya de vacunació i tornava a l'hospital a les 8 del matí per passar consulta», explicava. Afegia que cada diaatenia 120 pacients, que podien arribar fins a 200, i fins que no acabava no parava.
Va haver de realitzar una operació sense llum elèctrica
Malgrat les jornades tan exigents de treball, treia temps per invertir en projectes que ajudessin a l'avanç de la regió. Entre aquests projectes destaquen una campanya de vacunació i crear una estadística per conèixer les dades de les persones que patien de SIDA, segons recull el citat mitjà.
Una de les majors anècdotes que ha explicat Pascual sobre Simón ha estat una en la qual el doctor va haver d'assistir un part sense llum. Segons narrava, Fernando Simón estava disponible les 24 hores del dia i durant dues nits va haver d'assistir un hospital. En una de les dues nits que va haver d'anar a l'hospital, va haver de realitzar una cesària a una dona que es va complicar fins a límits insospitats.
En el moment en què va obrir a la dona, es va anar el corrent elèctric de l'hospital i es va quedar a les fosques perquè «algú havia robat la gasolina», explicava Pascual. Així, va haver de realitzar la intervenció sense llum i tirar l'operació endavant: «Van resoldre la situació amb molta sang freda i habilitat», narrava a la 'Ser'.
L'endemà, mentre li explicava la surrealista situació que va viure el doctor durant la intervenció, aquest va expressar que la dona havia sobreviscut de miracle. Pascual ha explicat que: «No crec que fos tot sort, crec que va ser la seva capacitat a l'hora d'afrontar aquest problema». Afegia que «el que tractava era de millorar les condicions de vida de la població».
«Fernando deia que l'alimentació era tan important com la medicina»
Un altre dels projectes que va iniciar Simón per millorar la qualitat de vida dels habitants de la zona va ser crear un hort i una granja de petites dimensions per intentar alimentar els nens i als pacients més desfavorits: «Fernando deia que l'alimentació era tan important com la medicina a l'hora de la recuperació. Per aquesta mateixa raó, va fer un hort darrere de l'hospital on es conreaven llegums i una petita granja on es criaven conills, pollastres i gallines per donar-los als pacients que estaven a l'hospital i als nens desnodrits. Perquè allà un simple ou era un autèntic luxe i, la carn, un autèntic menjar per a la majoria».
«Dues setmanes abans que arribés, Fernando va ser disparat en Bujumbura mentre anava a comprar medicines. Després que la ciutat fos atacada pels rebels, les autoritats van establir un toc de queda per a vehicles que Fernando Simón no va complir per poder comprar les medicines. Havia tret diners de banc per poder comprar la medicina i, després que un lloc de control de militars descobrís al metge en el seu cotxe, van obrir foc contra ell», relatava Pascual, posant l'accent en l'admiració que sent pel doctor.
«Es va salvar per centímetres», afegia quan explicava que les bales no li van donar per pur miracle, ja que van impactar a la carrosseria del vehicle. Per aquestes coses, en tan sols una setmana, Marc creu que Fernando Simón està preparat per a qualsevol situació: «El temps que vaig estar allà ho va resoldre tot. Mai donava la mà a tòrcer. Ell és fort mentalment».