Ferran Bel, diputat del PDeCAT, en una intervenció a la tribuna del Congrés dels Diputats.

El PDeCAT es reivindica com a formació «útil» i aposta per permetre la tramitació dels pressupostos estatals

La formació recollirà les propostes dels seus representants a les tres vegueries de la demarcació

El  diputat  a Madrid, i secretari d'organització del PDeCAT, el tortosí Ferran Bel, ha fet, aquest dimarts, 3 de novembre, una primera  valoració  del projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) del govern de  Pedro Sánchez. Un primer titular de la roda de premsa virtual que ha mantingut Bel seria el següent: El PDeCAT no posarà bastons a les rodes a la tramitació dels  comptes. Ara bé, com tots els titulars, la frase té matisos. Segons ha assegurat l'alt càrrec del PDeCAT, «en l'estat actual dels comptes, no podem donar el nostre suport ni per activa, amb un vot afirmatiu, ni per passiva, amb una abstenció». 

Els diputats que responen a la disciplina del PDeCAT no presentaran esmena a la  totalitat als primers comptes estatals que poden ser aprovats al Congrés en els darrers anys. Cal recordar que continuen prorrogats els darrers pressupostos del ministre Cristòbal Montoro, titular d'Hisenda amb els governs del Partit Popular. 

«Els PGE són més necessaris que mai»

Ferran Bel ha assegurat que en el context actual de crisi sanitària i econòmica, «els PGE són més necessaris que mai». El polític tortosí ha enviat un missatge soterrat a la formació de Junts, assegurant que «no entendríem el posicionament d'aquelles forces que no permetin ni la tramitació dels comptes».

Així mateix, en el torn de les preguntes dels periodistes durant la roda de premsa virtual, Bel ha afegit que «estaria molt bé que els partits independentistes poguéssim anar en la mateixa línia, però la posició del PDeCAT no dependrà del que faci ni Junts, ni ERC ni la CUP. La posició del PDeCAT la marcarà el PDeCAT i partint de la premissa que nosaltres volem  ser útils, fer  política útil i no només piulades o declaracions des del faristol».

300 dels 410 milions d'euros d'inversions, al tren

Desgranant el projecte de la ministra Montero, Bel, de formació economista, ha posat aigua al vi i ha abaixat l'eufòria amb què els diputats del PSC havien presentat els comptes, territorialment. Segons el diputat tortosí, «l'augment de la inversió que rebrà el Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre està molt lligat als fons europeus. La majoria dels 410 milions d'euros que rebrem, gairebé 300, aniran destinats a les inversions ferroviàries, sobretot el Corredor del Mediterrani. A més a més, hi ha un increment significatiu d'inversions al Port de Tarragona, però són inversions que s'autofinança el port, no el ministeri».

Ferran Bel ha lamentat que «la inversió del ministeri de Transició Ecològica cau un 18,8% respecte als anteriors pressupostos. Una mala notícia, que esperem esmenar, quan al Delta de l'Ebre hi ha projectes pendents». Per últim, Bel ha avançat la seva metodologia de treball a partir d'ara, tenint en compte que el 17 de novembre és la data límit per presentar esmenes parcials: «Ens posarem amb contacte amb els nostres representants a les tres vegueries de la demarcació de Tarragona i, a partir d'aquí, amb les seves propostes, iniciarem la fase de negociació amb el govern central».