Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El veïnat de la Plaça del Nord prepara la decoració que presentaran al concurs de guarnits

El barri de Gràcia de Barcelona ultima els preparatius per a la Festa Major

Un total de 24 carrers i places de l'emblemàtic barri participaran en el concurs de guarnits enguany

Els veïns enllesteixen els últims detalls per a la Festa Major al carrer de Mozart
Els veïns enllesteixen els últims detalls per a la Festa Major al carrer de Mozart | Cedida

 

Els carrers són l’atracció principal d’una de les festes tradicionals amb més afluència de públic a Barcelona, la Festa Major del barri de Gràcia. Del 15 al 21 d’agost, es podran veure fins a 24 carrers i places guarnides amb materials reutilitzables,  tres més que en la passada edició.

Aquest any, la plaça del Nord i la Placeta de Sant Miquel s’incorporen al concurs de guarnits per primera vegada, mentre que el carrer de Lluís Vives, hi torna a participar després de 50 anys sense fer-ho en solitari.  Els carrers del barri ja estan tallats a la circulació i les entitats i les associacions de veïns treballen a contrarellotge per enllestir els detalls decoratius que es podran visitar a partir de dijous al matí.

Com cada any,  els visitants podran passejar a partir de dijous 15 d'agost pels carrers del Gràcia, guarnits de temàtiques  tan recognoscibles com la màgia de Harry Potter al carrer del Progrés, la festa de Halloween al carrer de la Fraternitat o la ciutat submergida de l'Atlàntida al carrer de la Llibertat, el guanyador del concurs de l'any passat. I també podran gaudir d'altres decoracions més creatives, com una biblioteca medieval que pren vida a les dotze de la nit al carrer de Mozart o l'homenatge a la Festa Major de Gràcia que converteix la plaça de la Vila en un taller de decorats que reivindica la feina que hi ha darrere dels guarniments que vesteixen cada any el barri.

El veïnat de la Plaça del Nord prepara la decoració que presentaran al concurs de guarnits
El veïnat de la plaça del Nord prepara la decoració que presentarà al concurs de guarnits | Cedida

Tres nous carrers se sumen a la competició

Una de les novetats d'enguany, però, és la participació de tres nous carrers en el concurs de guarnits, un element que segons els veïns  és «símbol que la festa no mor, sinó que creix». Després de 50 anys participant-hi amb el carrer Perill, els veïns del carrer Lluís Vives s'han agrupat en una associació exclusiva d'aquest per tal de decorar el seu carrer en solitari.

També s'han sumat al concurs la placeta de Sant Miquel i la plaça del Nord, que per primer any presenta una decoració pròpia  inspirada en una tribu d'indis amb l'objectiu d'integrar-se a la festa i deixar enrere la imatge alternativa que havia adquirit en els darrers anys, segons expliquen els veïns. 

Mesures de seguretat per protegir els decorats

La seguretat també es veurà reforçada en aquesta edició. La Fundació Festa Major de Gràcia posarà a disposició dels carrers vigilàncies nocturnes per a protegir els decorats, la majoria fets de plàstics i cartons reciclats, i evitar que es deteriorin. Marta Mach, de l'associació de veïns de la plaça del Nord i els carrers adjacents, valora positivament la incorporació del servei de vigilància, però també recorda que «és responsabilitat de tots ser conscients que són moltes hores dedicades» i que «cal fer un treball de sensibilització per remarcar l'esforç col·lectiu que suposa i les il·lusions que desperta la festa».

  

Ara, veïns i organització encaren les últimes hores abans de l'obertura dels guarnits al públic. El Joan, veí del carrer Lluís Vives, afirma que la del dimecres a dijous «és una nit de no dormir, de compromisos i, fins i tot, d'algunes petites baralles», tot i que agraeix la col·laboració que reben les associacions. En aquest sentit, Quim Elías, membre de l'associació de veïns del carrer de Mozart, explica que una cinquantena de persones estaran treballant fins dijous al matí per enllestir els darrers detalls al seu carrer. «Hi ha hagut un contagi de boca-orella i ara tenim a gent de tot el món col·laborant. És una festa molt inclusiva», destaca Elías.

En motiu de la Festa Major de Gràcia, han decorat la plaça de la Vila amb l'estàtua d'un drac
En motiu de la Festa Major de Gràcia, han decorat la plaça de la Vila amb l'estàtua d'un drac | Cedida

 

Precisament la inclusió és un dels eixos de la festa d'enguany. El pregó, que es durà a terme aquest dimecres a les 19.00 hores, serà a càrrec de quatre jugadores de bàsquet dels Lluïsos de Gràcia que  formen part de l'equip de dones olímpiques amb discapacitat intel·lectual. A més, hi haurà més accessibilitat a les activitats programades i també més lavabos públics adaptats per a persones amb mobilitat reduïda que cap altre any.

També et pot interessar...