Sens dubte, les Festes de Nadal d'aquest any 2020 marcaran un abans i un després en les nostres vides. La pandèmia del coronavirus ha provocat des de l'anul·lació d'alguns dels actes més tradicionals que tenim al llarg de l'any, com ara la Setmana Santa, o la seva adaptació a través de les diferents mesures de seguretat i higiene. La segona onada de la pandèmia està ben present entre nosaltres i viurem un Nadal ben diferent i amb tota mena de restriccions. Un Nadal que sempre recordarem.
En primer lloc, el pla de desescalada presentat aquest dimarts per la Generalitat implica que tindrem unes Festes de Nadal amb toc de queda, és a dir, a les 22.00 hores de la nit haurem d'estar a casa i no podrem sortir, exceptuant uns casos concrets, fins a les 06.00 hores del matí. Tampoc hi haurà sopars d'empresa, grans cues per comprar els regals i alguns actes culturals com 'Els Pastorets' o els pessebres vivents se celebraran en molt pocs indrets, i on es facin hauran de complir les mesures d'aforament i de seguretat.
La Generalitat ha previst un pla de quatre fases diferents, si la primera comença aquest proper dilluns 23 de novembre, la segona tindrà lloc el 7 de desembre. Una data on tradicionalment ja es comencen a realitzar les primeres compres i a fer les reserves per als dinars i sopars d'empresa. Enguany serà diferent. Del 7 de desembre i durant quinze dies, el confinament municipal passarà a ser comarcal, un fet que permetrà una mica més de mobilitat. Tot i això, es mantindrà el toc de queda i les reunions a 6 persones. Per tant, no es podran celebrar les habituals trobades multitudinàries d'aquesta època.
D'altra banda, els bars i restaurants podran obrir al 50% de l'aforament entre les 6.00 hores i les 17.00 hores, les botigues al 50% i les més grans de 800 metres quadrats podran recuperar tot l'espai sempre que mantinguin l'aforament a la meitat. Tot i això, els centres comercials seguiran tancats. L'aforament dels actes religiosos passarà al 50%, amb un màxim de 500 persones, i els cinemes, teatres i sales de concerts podran tenir un aforament d'un 70%.
Les Festes de Nadal conviuran amb la tercera i quarta fase de la desescalada
La tercera fase, a partir del 21 de desembre, entra de ple a les Festes de Nadal. En aquestes dates s'eliminarà el confinament per comarques i funcionarà per àrees, sempre que estiguin a la mateixa fase. Pel que fa a les trobades, podran ser de 10 persones amb un màxim de dues bombolles de convivència habituals o una bombolla ampliada. La restauració podrà ampliar el seu horari fins a les 21.00 hores mantenint el mateix aforament i els centres comercials podran tornar a obrir amb un 30% d'aforament.
La quarta fase de la desescalada començarà el 4 de gener, abans de l'arribada dels Reis Mags d'Orient. A partir d'aquesta data, s'eliminarà el confinament de cap de setmana, però es mantindrà el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda nocturn. Els bars i restaurants seguiran amb les mateixes restriccions i els centres comercials podran reobrir al 50%, excepte zones comunes.
En tot cas, ens espera unes Festes de Nadal plenes de restriccions, sense poder fer grans trobades, sigui per nombre de persones o per bombolles de convivència. La mobilitat també es veurà afectada perquè el confinament perimetral estarà delimitat per comarques i després per àrees, serà a partir del 4 de gener quan s'aixecarà i es permetrà la mobilitat per tota Catalunya. Pel que fa al toc de queda, es mantindrà 'sine die' i el Procicat el podria allargar fins al maig, quan decaurà l'estat d'alarma decretat pel govern central.
Cal recordar que les úniques excepcions previstes per trencar el toc de queda entre les 22.00 hores de la nit i les 06.00 hores del matí són: motius laborals, sanitaris, cura de gent gran, nens i persones dependents, o altres causes de força major.
Les autoritats recorden que aquest serà un Nadal diferent
Durant les darreres setmanes, les autoritats ja han avisat que les Festes de Nadal d'aquest 2020 seran diferents. La pandèmia del coronavirus segueix ben present i per aquest motiu demanen evitar al màxim la interacció social. En aquest sentit, l'epidemiòleg i expert principal sobre el coronavirus del Centre Europeu pel Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les sigles en anglès), Pasi Penttinen, recomana fer quarantena 10 o 14 dies abans de Nadal per «minimitzar» les possibilitats de contagi, si finalment es permeten les trobades.
«Pot ser una bona manera de protegir els més grans de la família», apunta en una entrevista a l'ACN. Si bé l'ECDC no publicarà recomanacions específiques per Nadal, Penttinen creu que cal «limitar» el nombre de persones amb qui s'interactua durant aquest període. «Les vacances de Nadal no pinten gaire bé», reconeix. A més, Penttinen avisa que a l'estat espanyol augmentaran els morts per la covid-19 en les pròximes «dues o tres setmanes». «Espanya, com molts altres països europeus, ara mateix està al mig del pic de la segona onada de la pandèmia», alerta.