Del 9 a l’11 d’agost està previst que el petit municipi de les Piles de Gaià, d’uns 200 habitants, multipliqui la seva població per 10. És un fet que té lloc un cop a l’any gràcies a la celebració del festival Danseu, que enguany arriba a la seva setena edició i que omplirà tots els racons del poble de propostes de dansa vingudes d’arreu.
Aquest any, el festival comptarà amb la presència de 16 companyies, 6 d’elles internacionals (vingudes de Polònia, Regne Unit, Xile, França, Israel i Finlàndia), 3 de l’Estat Espanyol i 7 catalanes.
Entre aquestes companyies es podran veure dues estrenes absolutes. Una d’elles és ‘Oblea’ de La Taimada, que per primer cop s’ha fet en coproducció amb el festival i l’altra és ‘Rise’ de Wonderground. També hi haurà dues estrenes nacionals: ‘Jamais en retraite’ de Compagnie Zania i ‘Rodadoras’ de Becky Namgauds, i una estrena a Catalunya que serà ‘Pink Unicorns’ de La Macana.
A més, s’han programat activitats per a tots els visitants, on en gaudirà el públic especialitzat, però també el públic familiar. De fet, diumenge hi ha dos espectacles destinats a les famílies, com són ‘El secret de la Nanna’ de la cia Teatre Anna Roca a les 17.30 hores i ‘Un món de cartró’ de Creamoviment a les 18.00 hores.
També com a novetat, el dissabte a la nit, a les 23.30 hores hi haurà una sessió de música electrònica fusionada amb música tribal, per allargar la jornada fins ben entrada la nit.
El tret de sortida del festival es donarà divendres dia 9 d’agost a les 18.00 hores amb una sessió de cine-dansa a càrrec del Choreoscope, International Dance Film of Barcelona, que presentarà quatre produccions de videodansa, entre elles ANOD, de la vallenca Marta Arjona.
A partir d’aquí els carrers i racons del poble s’ompliran de dansa i moviment en contacte amb els elements rurals i arquitectònics gràcies a les actuacions de les diverses companyies durant tot el cap de setmana.
«Al Danseu, la cultura torna al seu lloc»
El director del festival, Pau Estrem, ha reivindicat la presència de festivals com aquest en entorns rurals com les Piles. «És un peix que es mossega la cua, perquè la cultura ve dels pobles però està segrestada a les grans ciutats i al Danseu volem tornar-la al seu lloc», ha dit.
Les Piles servirà de residència artística per a les creacions de 4 companyies
En aquesta edició es pot dir que el festival s’ha re formulat d’alguna manera i ha fet un pas endavant pel que fa a l’aspecte de la creació artística. És per això que els dies previs al Danseu, les Piles acollirà el procés creatiu de quatre companyies de dansa que s’estaran en el municipi durant sis dies, on se’ls ofereix una sala polivalent i els espais del poble que necessitin per a fer aquest procés.
És el primer cop que es du a terme una iniciativa com aquesta, a la qual han anomenat ‘al Camp’ i que també compta amb el suport de l’Ajuntament de Sarral, municipi que també cedeix els seus espais per a fer aquestes creacions.
Aquest és només l’inici d’un procés que té la voluntat de tenir continuïtat en el temps. «Volem ser una porta oberta als artistes perquè utilitzin les Piles durant sis dies i que puguin construir en connexió amb l’espai», ha dit Pau Estrem.
El Danseu és un festival que ja porta sis edicions a l'esquena, amb un gran mèrit, si es té en compte que se celebra en un petit poble d’uns 250 habitants.
L’alcalde de les Piles, Llorenç Montalà, assegura que el municipi té la sort de comptar «amb molta gent jove que creu en la cultura» i augura un nou èxit per a aquesta setena edició, on s’esperen assolir els 2.000 assistents de l’edició anterior.