Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Torna una nova edició del Festival Internacional de Música Antiga de Poblet

L'esdeveniment, que començarà el 10 d'agost, acollirà tota una sèrie de concerts, conferències i visites guiades

V Festival de Música Antiga de Poblet
El 10 d'agost tindrà lloc la sisena edició del Festival Internacional de Música Antiga de Poblet  | ARXIU

 

Aquest divendres, 10 d'agost, el Festival Internacional de Música Antiga de Poblet celebrarà la seva sisena edició sota el títol «La memòria i els símbols: del Poder, de la Fe i de l'Exili». Cal destacar que, aquest any,  la direcció artística anirà a càrrec de Jordi Savall i s'espera l'assistència d'uns 2.000 visitants, segons ha indicat el Monestir de Poblet aquest dimarts, 6 d'agost, en un comunicat. 

El Festival Internacional de Música Antiga de Poblet

La sisena edició del festival acollirà tot un seguit de concerts, conferències i visites guiades pel monestir. A més, dedicarà el concert de clausura de l'acte a la música del compositor Mateu Fletxa el Vell, el qual va viure els seus últims dies de vida com a monjo de Poblet. 

El primer acte de l'esdeveniment serà un concert a càrrec de dos grups impulsats per Jordi Savall. Per un costat, pujarà a l'escenari la formació Orpheus XXI, fundada a partir d'un projecte amb refugiats i immigrants que van arribar a Europa, i per l'altre, Hespèrion XXI. Els dos grups oferiran el programa «Camins de l'exili i l'esperança», amb músiques cristianes, jueves i musulmanes inspirades en el mediterrani. 

D'altra banda, abans que es realitzi cada concert, a partir de les 20.00 hores,  tindrà lloc una conferència en la qual diversos experts reflexionaran i parlaran sobre el contingut del programa musical. A més, el doctor en Economia i exrector de la Universitat de Barcelona, Josep Maria Bricall, impartirà, el primer dia del festival, una xerrada sobre l'actual onada de refugiats. 

El segon concert serà en un espai que es recupera per al festival: l'antic Refetor dels Conversos.  La banda Tasto Solo proposa un recorregut per l'Anglaterra de la primera meitat del segle XVI. El Refetor dels Conversos, que més endavant va ser utilitzat com a celler, és l'espai on feien els àpats aquelles persones que, vivint i treballant sota la disciplina monàstica, no havien fet els mateixos vots que els monjos.

Finalment, el tercer concert serà a l'antic Dormitori dels Monjos, on el grup  Le concert des Nations interpretarà Les Nations, de François Couperin. És una obra en què el compositor va voler aprofundir en els diferents estils musicals dels pobles d'Europa de la seva època, i l'enregistrament de Jordi Savall és una de les versions considerades de referència.

El Festival Internacional de Música Antiga de Poblet es troba dins del programa «Cosmos Poblet», una iniciativa integral de servei al país, la societat, la cultura, l'entorn natural i l'Església  que realitzen els monjos cistercencs del Monestir de Poblet, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 1991, seguint la voluntat del seu fundador, Ramon Berenguer IV.