El Festival Most arriba a la vuitena edició i es reivindica com un pol d'atracció de producció audiovisual internacional. És el tercer any que el Priorat en general i Falset en concret es converteixen en segona seu del Most; «el Priorat és una capital ja consolidada» sentencia Xavier Fornos, codirector del festival. Aquesta edició portarà a la comarca vuit projeccions de les 37 que van competir a la fase de concurs, celebrada al Penedès.
Aquest matí s'ha presentat, a la seu de l'Institut Català de la Vinya i el Vi, l'Incavi, la fase prioratina del Festival Most. Hi arriba després d'haver passat pel Penedès i suposa tornar a projectar, a vuit espais de la comarca vuit de les produccions audiovisuals que, en diversos casos, han estat guardonades a la fase de competició. Aquesta segona etapa del festival arrenca dimecres a Cornudella de Montsant i passarà per Marçà, La Vilella Baixa, la Cartoixa d'Escaladei, Falset, Bellmunt, Capçanes i el Masroig.
El Festival Most a l'escena internacional
El Festival cinematogràfic del vi i el cava es consolida a l'escena internacional, i atrau entre un 65 % i un 70 % de projeccions internacionals, principalment dels Estats Units i França. Un 25 % dels continguts que es presenten a competició són de factura catalana, mentre que el 5 % o 10 % restant és d'arreu de l'Estat. El cas és, segons destaca Xavier Fornos, que tot i el relativament petit percentatge de produccions catalanes, recullen una bona proporció dels premis que es lliuren i, de fet, algunes d'aquestes projeccions s'han produït específicament per al festival.
Dins l'àmbit concret dels festivals cinematogràfics sobre vi i cava, la pantalla de referència per al Most és el festival Oenovidéo, celebrat a França. O almenys ho era, segons ha declarat, en to irònic, Jordi Ribas, responsable d'activitats del Festival Most. El cas és que diverses de les produccions presentades i que han obtingut premis al Most han aconseguit, també, guardons al prestigiós festival francès. «Potser acabaran sent ells els que ens mirin a nosaltres», especula.
Del Penedès al Priorat passant per Falset-Marçà
El Most va arribar al Priorat tres anys, però el seu assalt a la terra de la DOQ Montsant i la DO Priorat va començar-se a gestar fa quatre anys. L'element conductor va ser la Cooperativa de Falset-Marçà i en concret l'aleshores president de l'entitat, Josep Maria Cots. La Cooperativa va participar en el festival a través d'una de les produccions, i aquella entrada va ser la llavor que va permetre, l'any següent, portar la primera edició del Most a la comarca.
Jordi Castelló, regidor d'Urbanisme, Medi Ambient i Educació de l'Ajuntament de Falset, recorda que «ens en va parlar i hi vam apostar; la nostra intenció és que a tots els pobles del Priorat hi pugui haver una projecció i un tast de vins», explica. Assumeix que l'objectiu pot ser llunyà o complicat, però posa de manifest com el sector del vi ha impactat sobre la comarca i la bona evolució que han tingut, per exemple, projectes engegats fa dècades, com la Fira del Vi.