El director del Festival REC de cinema de Tarragona, Xavier García Puerto, fent balanç de l'edició d'enguany del certamen.

El Festival REC escalfa motors de cara a la seva vintena edició

Més de 3.000 espectadors han assistit a les projeccions de 21 pel·lícules a l'edició d'enguany

El Festival REC tanca la seva 19a edició amb un bon balanç per part de l'organització, que ja prepara la que serà l'edició de l'any vinent, en la qual el certamen de cinema internacional de Tarragona celebrarà 20 anys duent les millors propostes internacionals a la ciutat.

  

  

«Enguany ha estat una edició especialment difícil, en la qual hem garantit la qualitat cinematogràfica gràcies al suport de l'equip, dels col·laboradors i patrocinadors i la col·laboració d'entitats», ha explicat el director del Festival REC, Xavier García Puerto. Els responsables del festival han destacat la qualitat de la proposta cinematogràfica d'enguany, de la que han remarcat una desena d'òperes primes nacionals i internacionals inèdites al cinema.

30 actes en sis dies

El XIX REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona ha celebrat una trentena d'actes al llarg de sis dies,  a sis espais diferents de la ciutat, arribant a oferir més de 12 hores diàries de programació. En total s'han projectat 21 creacions, procedents de 12 països d'arreu del món, i han visitat el festival més de 70 convidats i acreditats, entre autors, premsa i indústria.

Pel que fa al públic assistent durant els dies del festival, la xifra total s'ha situat per sobre dels 3.000 espectadors, amb una mitjana d'assistència superior a la d'altres anys. Enguany, les projeccions han assolit 94 espectadors per sessió, mentre que el 2018 es van assolir 72 espectadors de mitjana.

De cara al vintè aniversari

En aquest context, l'equip del festival comença ja a perfilar la vintena edició de l'esdeveniment, que es durà a terme el 2020 i el director de l'esdeveniment ha destacat que  «està clar és que d'aquesta crisi hem sorgit més reforçats i més ànims que mai per a continuar fent créixer el REC». 

El director de l'esdeveniment també ha posat en relleu que «en els últims anys, sempre que ha sorgit algun obstacle ens ha fet més centrar-nos en la supervivència i en anar passant edicions que no pas en anar més enllà.  Tal com ens diuen experts i membres del jurat que participen del Festival REC, un festival d'aquestes característiques i amb una personalitat tan marcada ha de tenir unes bases sòlides per no haver de centrar-se a resistir, sinó en poder créixer i potenciar les seves apostes».

Així mateix, en el marc de les pel·lícules guanyadores del Festival REC 2019, alguns dels membres del jurat ja van prendre la paraula per reivindicar el paper que té el Festival REC més enllà de Tarragona. Joan Sala, mànager i programador de Filimin, va posar en relleu la «importància d'un festival com el REC, que aconsegueix la fita de dur a Tarragona un programa de cinema que sovint costa molt que arribi a les sales comercials i que posa en relleu una feina d'investigació minuciosa i de nous directors que mereixen tenir una veu i una visibilitat». 

D'altra banda, Jana Wolff, del Festival de Berlín, i també membre del Jurat Internacional, va reivindicar «el paper d'un petit gran festival com el REC no només en l'àmbit territorial, sinó com a motor de desenvolupament del sector audiovisual, connectant el nou talent amb el circuit professional».