El Festival Terra de Bandolers d'Alcover connectarà el vi i les estrelles a través de la glosa

També aquest diumenge, en el marc del festival, la música barroca prendrà el protagonisme al Convent de les Arts

Aquest divendres 27 de juliol a les 22.00 hores la sala noble del Museu d'Alcover acollirà 'Vi, glosa i estrelles', un espectacle lúdic i divulgatiu en què es van descobrint les connexions entre el món del vi i els astres, a través de la cançó amb text improvisat, la divulgació astronòmica, la poesia, els contes i les cançons.

L’activitat es desenvolupa a partir d’un tast de diversos vins. Després de la presentació de cada vi, l’astrònom descobrirà alguna de les relacions d’aquest amb el cel de nit: treballs agronòmics relacionats amb la lluna i els planetes, mitologia celeste i altres observacions i arguments ben suggeridors. Tot seguit la glosadora començarà a teixir, mitjançant el joc amb les paraules, una tela que anirà relligant el vi tastat, amb l’astronomia i amb allò que passa entre el públic en aquell precís moment.

'Vi, glosa i estrelles' és, en definitiva, una experiència, una petita festa d’olors, colors, sabors i cançons, al voltant del vi  de la mà de l'Associació Bocafscant amb Alexandre Bonanit - Divulgador astronòmic, mestre naturalista i rondallaire i Mireia Mena - Cantant tradicional i glosadora. L'acte compta amb la participació de vins de la DO Tarragona i té un cost de 3 euros. Les entrades es poden adquirir al Punt d'Informació Juvenil (Ca Cosme- 977 76 05 95), a la web www.conventarts.cat o a la taquilla del Convent des d'una hora abans de l'inici de l'espectacle.

Cants de la Catalunya barroca, al Convent de les Arts d'Alcover en el marc del Festival Terra de Bandolers

El Convent de les Arts serà l'escenari d'una altra de les propostes incloses en el Festival Terra de Bandolers d'Alcover.  Diumenge 29 de juliol a les 19.00 hores, la música barroca de la formació Cum Cantico amb Xavier Pagès i Santiago Figueras proposen 'Cants de la Catalunya barroca'.

Diumenge 29 de juliol, la música barroca de la formació Cum Cantico amb Xavier Pagès i Santiago Figueras proposen 'Cants de la Catalunya barroca'.
Diumenge 29 de juliol, la música barroca de la formació Cum Cantico amb Xavier Pagès i Santiago Figueras proposen 'Cants de la Catalunya barroca'. | Cedida

 

Si volguéssim recuperar el paisatge musical de la Catalunya del barroc hauríem d'anar més enllà de les obres de grans dimensions, concebudes per a enlluernar el públic en ocasions especials. Al nostre país la música també acompanyava els quefers de cada dia, les expressions personals i les celebracions de les petes comunitats. Com era, doncs, aquesta vida musical més propera? Com expressaven la tendresa, el dol o la festa els nostres conciutadans d'aleshores?

Amb un intens treball de recerca previ, aquest concert vol abastar molts dels aspectes de la vida en que la música hi prenia part, tant a nivell professional com popular. En el terreny de la música d'autor, les fons privilegiades de l'Arxiu de Sant Pere i Sant Pau de Canet de Mar, la Biblioteca de Catalunya i l'arxiu de la Parròquia del Pi, han estat un tresor inesgotable. Pel que fa a la música tradicional, moltes bellíssimes melodies han sobreviscut fins als nostres dies, mentre que d'altres havien estat recollides just abans de perdre’s.

Les entrades es poden adquirir per 9 euros (6 euros amb el carnet del convent) al Punt d'Informació Juvenil (Ca Cosme- 977 76 05 95), a la web www.conventarts.cat o a la taquilla del Convent des d'una hora abans de l'inici de l'espectacle.