La 16a edició del Guant, el Festival de Teatre de Titelles de Valls, ha portat a escena 'Maüra, filla de la terra', de la companyia Sifó. Aquest diumenge, 6 de desembre, els més petits han gaudit d'un espectacle plàstic i visual, inspirat en l'obra de Joan Miró i que narra un conté de tradició oral africà. Aquest any, la direcció del certamen s'ha adaptat a les restriccions per la pandèmia i ha apostat per nou companyies catalanes. S'havien programat dues estrenes absolutes, però una d'elles no s'ha representat perquè un membre de l'equip va donar positiu per coronavirus i la companyia va optar per un altre espectacle. «Malgrat totes les complicacions que estem vivim, ha sigut un bon festival», ha apuntat el director artístic, Eudald Ferré.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Un cop més, Valls s'ha convertit en l'epicentre del món titellaire. Des d'aquest dimarts han passat per l'escenari del Teatre Principal les propostes de nou companyies catalanes vingudes de Cambrils, Celrà, Vilassar de Mar, Maià de Montcal o Valls. A tall d'exemple, s'ha representat l'espectacle 'El lloc? De ser nosaltres', de la companyia Pep Aymerich, que ha combinat dansa, música i moviment, i l'última producció de la companyia Zipit 'Mil bocins de terra seca'.
Segons Ferré, la majoria dels espectacles han penjat el cartell de complet, exceptuant algunes funcions adreçades a adults. Un exemple és l'espectacle 'Maüra, filla de la terra', que s'ha representat aquest matí i que ha aplegat una vintena de famílies. Assegudes al mateix escenari, han gaudit de la màgia escenificada per l'artista Marta Gorgs a través del seu titella que ha explicat l'origen del sol, la lluna i les estrelles.
«El conte de tradició africana explica com les tasques femenines aporten fertilitat al món, com fan que la terra sigui fèrtil o que el sol estigui on està avui; tot això és gràcies a la feina de les dones», ha completat Gorgs. A més, ha assenyalat que l'escenografia està inspirada amb la «plasticitat» i els colors mironians. L'artista fa anys que narra aquesta història que li va ensenyar una amiga francesa. De fet, ha compartit que la idea va sorgir arran de l'enamorament sobtat que van tenir totes dues quan van veure un quadre de Miró.
El Guant s'ha adaptat a les restriccions
Enguany, el festival s'ha hagut d'adaptar a les limitacions d'aforament i al fet que als espectacles dels caps de setmana només poguessin assistir veïns de Valls, a causa del confinament perimetral. Malgrat aquestes restriccions, Ferré ha assegurat que el certamen té un públic consolidat. «La valoració és bona; el futur és incert, tant de bo puguem tornar a fer-lo com sempre o sinó com l'hem fet enguany», ha dit.
Per la seva banda, Gorgs ha defensat que els teatres són espais segurs i ha celebrat que el Guant s'hagi pogut fer. «Darrere hi ha un equip que creu que la cultura és segura i que és possible fer cultura en temps complicats, i no només és possible sinó que és necessari», ha subratllat l'artista. Després de l'aturada obligada, l'espectacle de 'Maüra, filla de la terra' és un dels primers que la seva companyia fa en un teatre. «Fins ara hem fet activitats en línia i coses al carrer; fins a finals d'any estarem en marxa i esperem que duri», ha tancat la titellaire.
El Guant tancarà dimarts amb l'estrena de 'La (petita) Moby Dick', de la companyia d'Eudald Ferré. L'obra es representarà al Convent de les Arts d'Alcover amb format de públic reduït, amb 20 persones a cada passi de 20 minuts. Pel que fa a l'espectacle 'Fragile', de la companyia Labú Teatre, que era l'altra estrena absoluta d'aquesta edició, finalment, no es va poder estrenar. Els artistes van decidir substituir-la per l'obra 'Bianco', ja que un tècnic de l'equip va donar positiu de Covid-19.