Persona gran conduint un cotxe

Això t'interessa si has de renovar el teu carnet de conduir i tens més de 65 anys

La validesa del carnet de conduir es redueix a partir dels 65 anys

Els conductors de més de 65 anys han de tenir en compte una sèrie de detalls a l'hora de renovar el carnet de conduir. Sí, perquè amb el temps es van perdent facultats i això és una cosa que tenen molt en compte a la Direcció General de Trànsit (DGT). Així, el període de validesa s'anirà reduint amb l'edat.

Val a dir que amb prou feines el 10% dels usuaris que surten a la carretera superen els 65, publica Motor 16. Fins a aquesta xifra, les renovacions d'aquest permís s'estenen fins als 10 anys. Però en arribar l'edat de jubilació aquest període es redueix a 5 anys, mentre que serà de 2 anys en assolir els 70.

La teva edat és determinant a l'hora de renovar el carnet

Els conductors més veterans hauran de suportar el mateix tipus de controls i proves que qualsevol altre conductor per renovar el permís. No hi haurà més facilitats, però tampoc traves. Tots parteixen en les mateixes condicions.

Allò que realment influeix en aquest procés són les capacitats físiques de la persona en qüestió. Els professionals del centre de reconeixement seran els encarregats d'avaluar el seu estat amb una sèrie de controls.

Persona gran conduint un cotxe
A partir dels 65 anys, el període de validació del carnet es redueix a cinc anys | Cedida

És cert que en cas que detectin alguna mena de patologia o malaltia poden continuar expedint el carnet de conduir. Però amb la particularitat que el període de validesa serà inferior al que recull la llei.

De fet, a la DGT tenen un petit detall amb els usuaris de més edat. I és que a partir dels 70 anys ja no hauran d'abonar cap tipus de taxa a l'hora de fer la renovació. Però això no els deslliurarà d'assumir el cost del reconeixement mèdic, que cal fer en un centre autoritzat.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Passos per renovar el carnet de conduir

Per renovar el carnet de conduir cal seguir sempre el mateix procediment. En primer lloc t'exigiran que vagis a un centre homologat per fer el reconeixement pertinent d'un professional. Allà realitzaràs tot el procés i et faran la foto del document.

Per tant, s'haurà de pagar l'import del reconeixement i les taxes per renovar el document. Quan s'aconsegueixi el vistiplau per part del facultatiu, ens facilitaran un permís provisional. Gràcies a ell podrem circular per les carreteres del nostre país sense cap mena de problema. A més, la seva validesa s'allargarà fins que et facin arribar el carnet definitiu.

Detalls a tenir en compte per part dels més grans de 65

Qualsevol conductor, al marge de l'edat que tingui, podrà conduir un vehicle sempre que hagi superat els reconeixements. En aquest sentit, es pot dir que els anys no suposen cap obstacle per sortir a la carretera. Es pot donar el cas que una persona amb 90 anys i un bon estat de salut presenti unes millors condicions que un altre de més jove.

El reconeixement sempre serà el mateix i igual per a tots els conductors. Consistirà en una prova d'audició, una valoració de la capacitat visual, l'anàlisi de la tensió arterial i el pols. A més a més, es consultaran les diferents malalties que pugui tenir.

Primer pla d'un volant mentre una persona condueix
No hi ha una edat màxima per deixar de conduir | Getty Images

És cert que des de fa temps s'especula amb la possibilitat que la DGT endureixi les condicions perquè renovin els grans. Sí, perquè es va considerar la possibilitat que el psicotècnic fos més estricte, però tampoc no hi ha hagut grans variacions.

Amb tot això es pretén que les persones que es posin al volant ho facin amb prou capacitats. Així s'evitaran molts accidents, encara que és cert que a aquestes edats els conductors esdevenen més prudents. Per exemple, no destaquen per sobrepassar els límits de velocitat i opten per la seguretat.