IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Tot allò que et cal saber sobre la fimosi

Pot aparèixer per culpa d'infeccions del tracte urinari o de traumatismes o lesions al penis

Aunque no es una afección grave, si la fimosis no se trata puede ser muy dolosa y acarrear complicaciones como la parafimosis.
La fimosi no és greu, però si no es tracta pot originar molt de dolor i algunes complicacions, com ara la parafimosi | Cedida
 

L'aparell reproductor, tant en les dones com en els homes, és una estructura complexa formada per diversos teixits i òrgans. A causa de la sensibilitat que tenen, estan molt exposats a determinades condicions físiques i infeccions que, tot i que moltes vegades no són greus, poden originar moltes molèsties o fer molt de mal.

 

Una de les condicions físiques que poden vincular-se amb aquest sistema en el cas dels homes és la fimosi, una afecció que, tot i que no comporta greus perills, pot fer molt de mal quan la pateixen els adults. Tot seguit, parlarem de la fimosi: explicarem en què consisteix, quins són els seus símptomes, què la provoca i com es pot tractar.

 

En què consisteix la fimosi?

Es tracta d'una afecció masculina per mitjà de la qual el prepuci del penis és incapaç de retirar-se més enllà del gland. El prepuci, de fet, és una extensió de la pell que trobem per sobre del penis i que s'encarrega de protegir-ne i de tapar-ne el cap, o sigui, el gland. 

 

Tot i que la fimosi pot produir-se tant en el cas dels infants com en el de les persones adultes, pot resultar dolorosa a partir de l'adolescència, durant les ereccions. Pel que fa als altres símptomes que provoca, tot i que causen molèsties no necessàriament han de causar mal. En els infants, és habitual que la pell que hi ha al prepuci no tingui la capacitat de retraure's del tot, i això sovint es resol entre l'edat dels 7 i dels 16 anys.

 

Ara bé, hi ha altres malalties físiques o condicions subjacents que poden causar la fimosi, com ara algunes malalties de tipus infecciós o la balanitis.

 

Tal com hem assenyalat, la fimosi entre els menuts se soluciona sense tractar, cosa que implica que no cal dur a terme una retracció del prepuci forçada en els primers anys de vida de l'infant. 

 

Això no obstant, els individus que senten que pateixen aquesta afecció i que no veuen una millora poden utilitzar una pomada o una crema asteroïdea per tal de mirar que la pell ferma s'afluixi. Això s'hauria de combinar amb estiraments de la pell però, si no funciona, hi ha algunes altres intervencions o tractaments que poden resultar més efectius, com ara la circumcisió.

 

Cal remarcar que la fimosi es produeix amb força recurrència entre els adolescents i els adults que de nens no han estat sotmesos a la circumcisió. Tot i que no hi ha una dada concreta de la incidència que té la fimosi, es calcula que arribaria fins al 50% entre els adults i els adolescents.

 

 

Possibles complicacions: la parafimosi

Els homes que tenen fimosi presenten un risc més elevat d'inflamació del gland i de desenvolupament de complicacions més severes, de l'estil de la parafimosi.

 

Una afecció física poc habitual que es pot produir és la parafimosi, que es caracteritza perquè queda atrapat el prepuci al darrere del gland, i des d'allà fa pressió i resulta molt difícil que torni a la posició habitual.

 

En cas que aquesta condició continuï al llarg de diverses hores, el flux de la sang podria arribar a interrompre's o a reduir-se significativament, cosa que podria originar complicacions importants com la gangrena. Per tal que això no es produeixi, l'individu afectat haurà d'anar a veure un metge ràpidament per tal que se li practiqui una intervenció.

 

Per tractar la parafimosi normalment es manipula manualment el teixit que hi ha al prepuci i que està inflat. Això sol dur-ho a terme un professional de la medicina, que s'encarrega de comprimir el gland i de fer que el prepuci torni a col·locar-se com estava abans.

 

En el cas que el procediment no vagi bé, la persona afectada podria haver-se de sotmetre a una operació quirúrgica per tal d'alleujar el teixit a través d'una incisió dorsal o, en alguns altres casos, per tal de practicar una circumcisió.

 

Símptomes i signes principals

Aquesta afecció es caracteritza, entre altres coses, perquè de vegades no ve acompanyada de símptomes relacionats. Sigui com sigui, quan sí que es presenten aquests símptomes habitualment són la inflor, el mal i l'enrogiment

 

Igualment, l'home que pateix fimosi també pot desenvolupar els símptomes i els signes següents:

 

  • Ereccions que fan mal

  • Aparició de sang amb l'orina i/o mal quan es produeix la micció 

  • La zona del prepuci fa mal

  • Tracte urinari infectat 

  • El penis o el gland s'inflen de manera dolorosa 

  • A l'obertura del prepuci hi apareix un anell amb una tonalitat blanca 

La fimosis puede aparecer tanto en niños, adolescentes u hombres que no estén circuncidados.
Tant els homes com els adolescents i els nens que no han estat sotmesos a la circumcisió poden presentar fimosi | Cedida
 

 

Principals causants i factors de risc associats

Únicament pateixen fimosi els homes i els nens que no han estat sotmesos a la circumcisió, especialment en el cas dels individus que ja han passat l'etapa de l'adolescència.

 

Tot i que es pot tractar d'una condició que aparegui sense afeccions subjacents, hi ha diversos factors de risc que fan que les possibilitats de patir-la s'incrementin, com ara: infeccions del prepuci, infeccions recurrents al tracte urinari, trauma o lesió al prepuci i mal manejament del prepuci. Igualment, en el cas dels adults que no s'han circumcidat, un altre factor de risc que s'ha de tenir en compte són les infeccions i malalties de transmissió sexual.

 

Per últim, també es poden associar amb la fimosi algunes malalties de la pell, com ara l'èczema o la psoriasi, així com les infeccions cutànies, com ara el liquen esclerós i el liquen pla.

 

Es pot tractar?

En funció dels símptomes que mostri la fimosi, s'escollirà una opció de tractament determinada o una altra. 

 

Quan els casos són més lleus, es pot tractar de manera fàcil a través d'una higiene adequada i de l'ús de pomades i cremes asteroïdees. Es recomana rentar el penis diàriament amb aigua tèbia i, tot seguit, assecar-lo suaument perquè si s'hi acumula humitat les infeccions i els bacteris podrien proliferar. 

 

Una recomanació important és que s'eviti fer servir xampú, sabons o banys d'escuma a la zona dels genitals, a més d'aconsellar-se assecar bé el penis un cop s'ha acabat d'orinar, especialment a la zona de sota del prepuci.

 

En alguns pacients, les infeccions bacterianes o fúngiques originen la fimosi, i aleshores podria caldre que s'administrés un tractament amb l'ajuda d'antibiòtics o una crema antimicòtica

 

Podria ser necessari que el pacient se sotmetés a la circumcisió en els casos més severs o quan l'individu afectat sent dolor i molèsties. L'especialista mèdic determinarà si cal recórrer a aquest procediment, que es basa en extirpar el prepuci quirúrgicament. 

 

La circumcisió, més concretament, implica separar el prepuci del cap del penis i procedir a l'eliminació de l'excés de teixit. Si aquesta intervenció es du a terme en un nounat, pot durar uns 10 minuts. En els adults, però, pot arribar a durar al voltant d'una hora

 

Per guarir la fimosi, normalment calen entre 5 dies i 7 dies, tot i que pot ser que la persona afectada necessiti més temps de recuperació, fins a unes setmanes més. 

 

 

Referències bibliogràfiques

  • Buechner, S. A. (2002). Common skin disorders of the penis. BJU International, 90(5): 498–506.

  • Hayashi, Y., Kojima, Y., Mizuno, K. i Kohri, K. (2011). Prepuce: phimosis, paraphimosis, and circumcision. ScientificWorldJournal, 11: 289–301.


Comentaris

envia el comentari