Una dona caminant amb mascareta pels carrers de Madrid

El final de la pandèmia del coronavirus a Espanya ja té data

Christian Drosten, expert alemany en virologia, posa data al final del coronavirus a l'Estat espanyol

Les dades de contagis de Covid-19 a Espanya tornen a ser preocupants. Amb un ritme constant, els casos i la incidència acumulada continuen augmentant amb el pas dels dies. Els contagis per cada 100.000 habitants pugen als 139, amb un ascens de deu punts en només catorze dies. Tot i aquestes dades objectives, la situació en altres països europeus és molt pitjor, com a Àustria —on s'ha confinat la població dues setmanes—, els Països Baixos o Alemanya.

Al país germànic resideix un dels experts més prestigiosos d'Europa, Christian Drosten. Aquest viròleg explica que l'elevada taxa de vacunació a l'Estat espanyol es deu a la duresa de les primeres onades de contagis. A altres països, la campanya de vacunació no ha estat tan intensa com a casa nostra, i ara molts governs ho estan pagant.

Christian Drosten, expert viròleg alemany
Christian Drosten, expert viròleg alemany, creu que Espanya podrà superar la pandèmia a la primavera | EFE

Segons Drosten, «molta gent simplement se'n va adonar: «tot és inútil. Ens hem de vacunar, en cas contrari això continuarà». Crec que va ser una experiència per a la societat en el seu conjunt». Actualment, el 80,6% de la població espanyola té com a mínim una dosi de la vacuna, mentre que el 79,2% —prop de 38 milions— té la pauta completa. A Alemanya canvia molt la situació, ja que només el 67% dels ciutadans tenen la protecció completa contra el virus.

Dues imatges impactants que defineixen la pandèmia del coronavirus

L'expert, en un podcast en què participa periòdicament, ha volgut aprofundir el que es va viure a Espanya, especialment en la devastadora primera onada de coronavirus, en què entre els mesos de març i maig els ingressos hospitalaris per Covid es van disparar. Això sí, ara Drosten és optimista i considera que Espanya pot superar la pandèmia aviat.

El viròleg va assenyalar, per demostrar l'emergència de la Covid durant els primers mesos, que una pista de gel de Madrid es va convertir en dipòsit de cadàvers i que «al confinament de la primera onada els militars patrullaven els carrers». El confinament espanyol no va ser igual que l'alemany, segons Drosten: «Això va ser un confinament, no això d'aquí», va recalcar. A Alemanya, segons Drosten, no es va viure aquesta situació i ara «moltes de les persones grans no es volen vacunar».
Imatge d'un hospital saturat amb malalts de coronavirus
La pandèmia podria arribar al final la primavera que ve, segons un viròleg alemany | GTRES

El final de la pandèmia a Espanya segons el viròleg alemany

Fa uns dies, Drosten va parlar en una entrevista per al diari 'Der Spiegel' sobre Espanya i Portugal, segons ell, dos països amb una elevada taxa de vacunació que podrien superar la pandèmia el 2022,cap a la primavera del proper any. «Ara estem veient els primers països que estan a punt d'aconseguir-ho, els països del sud-oest d'Europa, on els avis estan pràcticament vacunats al cent per cent. Per tant, la càrrega de morbiditat a la població ja no és tan alta», exposa el viròleg alemany.

El viròleg ha insistit que cap a la primavera o l'estiu alguns països ja hauran superat la pandèmia. Aquests països «han acabat ara, estan a la fase endèmica, i no tindran un gran problema el proper hivern, perquè el virus continuarà circulant durant tot l'estiu». Així, «les persones contrauran la tercera infecció o la segona infecció en algun moment, si es pot dir d'aquesta manera, sobre la base de la immunitat», ha conclòs Drosten.