Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels portaveus dels grups municipals que formen part del govern de l'Ajuntament de Tarragona

Les finances de l'Ajuntament de TGN pengen d'un fil: «Ens hi va el futur de la ciutat»

El conseller Jordi Fortuny anuncia que la diferència entre ingressos i despeses és d'11,2 milions d'euros

L’anul·lació de l’impost de la plusvàlua per part del Tribunal Constitucional deixa a l’Ajuntament de Tarragona en una situació financera molt complicada. L'impacte econòmic als comptes municipals serà de 8 milions d'euros que es deixaran d'ingressar i que, en paraules del conseller de Serveis Generals, Jordi Fortuny, «suposa una sentència econòmica per l’Ajuntament».

En aquest sentit, Fortuny ha fet una crida a l'Estat perquè actuï i doni eines als municipis per finançar-se. En aquest sentit, el conseller ha explicat que la diferència entre els ingressos i les despeses de cara al pressupost de 2022 és d'11,2 milions d'euros negatius. Per tal d'exposar la situació als grups de l'oposició, s'ha convocat una CIS extraordinària aquest divendres.

El conseller de Serveis Generals ha comparegut aquest dijous a la tarda per explicar la conjuntura econòmica, acompanyat dels portaveus dels grups municipals del govern de Tarragona i el regidor no adscrit Hermán Pinedo. L'executiu tarragoní ha alertat que si no s'incrementen els impostos corren perill, entre altres, les subvencions a entitats, Santa Tecla, Sant Magí o Tarraco Viva.

Les causes de la complicada situació econòmica de l'Ajuntament

Jordi Fortuny ha explicat que la complicada situació econòmica de l'Ajuntament de Tarragona s'ha agreujat arran de la sentència del TC sobre la plusvàlua, tot i que ha recordat que cal sumar-hi altres factors. En aquest sentit ha posat sobre la taula la reducció d'ingressos del pacte de segregació de la Canonja, la inflació del 5,5% per l'encariment del preu de l'energia i els deutes heretats.

A aquesta situació cal sumar que durant el 2022 no hi haurà ajuts extraordinaris Covid de l'Estat i la Generalitat, mentre que tampoc s'ingressarà el mig milió d'euros de l'IBI de les autopistes. Fortuny ha recordat que «tots els ajuntaments han actualitzat els impostos i taxes. Ho ha fet Reus, ho ha fet Sabadell, Granollers, Figueres, Sitges, Girona o la Seu d’Urgell».

Proposta per incrementar l'IBI i les escombraries

El pròxim dimarts, el Ple de l'Ajuntament de Tarragona debatrà l'increment de l'IBI (3,9%) i les escombraries (5%), tot i que els grups de l'oposició han anunciat el seu vot contrari a la proposta del govern municipal, que està en minoria. Fortuny ha dit que «en el cas d’aprovar-se l’actualització de taxes i impostos que proposem, suposaria un ingrés de 2,6 milions d’euros extra que ajudarien a eixugar parcialment aquesta situació».

Si finalment no tira endavant la pujada d'impostos que proposa el govern municipal, el conseller ha dit que «sense saber quan arribarà la solució de l’estat per la caiguda de la plusvàlua, ens trobaríem a 1 de gener amb només 800.000 per dedicar a tot allò que no sigui despesa compromesa de l’Ajuntament, és a dir, aquells contractes i obligacions financeres ja adquirides».

S'ha de garantir que «la ciutat no quedi paralitzada»

Davant aquesta situació, el portaveu de Junts per Tarragona i conseller de Comerç, Dídac Nadal, ha demanat «un exercici de responsabilitat a tots els grups municipals perquè ens hi va el futur de la ciutat». Nadal ha afegit que «no és un problema polític, és un problema de ciutat. Demanem una solució a l’Estat. Sabem que ens compensarà, però no sabem ni com, ni quant ni quan».

Per la seva part, la portaveu de la CUP, Eva MIguel, ha alertat que «només podrem fer front a les obligacions financeres que tenim, és a dir, el contracte de la brossa, el dels autobusos municipals, els contractes de manteniment... Però ni podrem fer front a les subvencions a entitats, la programació de teatres, Santa Tecla, Tàrraco Viva o la Cavalcada de Reis». 

Miguel ha finalitzat que s'ha de garantir que «la ciutat no quedi paralitzada a l’espera de l’arribada de la plusvàlua o el romanent. Un romanent que sempre és incert, però, a més a més, és il·legal pressupostar-lo, per la qual cosa la situació és molt greu»,